HES zaferine horonlu kutlama

Artvin'in Arhavi İlçesi'nde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı şehir merkezindeki Kavak Hidroelektrik Santral projesi için Rize İdare Mahkemesi' nin, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurması, ilçe sakinlerini sokağa döktü.

HES zaferine horonlu kutlama
23 Ağustos 2014 Cumartesi 15:52 tarihinde eklendi, 1.303 kez okundu.
Artvin'in Arhavi İlçesi'nde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı şehir merkezindeki Kavak Hidroelektrik Santral projesi için Rize İdare Mahkemesi' nin, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurması, ilçe sakinlerini sokağa döktü. Arhavi ilçe meydanında toplanan kalabalık, HES karşıtı sloganlar attı, türküler söyleyerek horonla kutlama yaptı.
 
Kamilet Vadisi'nde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesiyle, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin sularının 5 kilometre boyunca tünel ve borularla Cumhuriyet Mahallesi'nde yapılacak Kavak Hidroelektrik Santrali'ne taşınması ve üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılması planlanmıştı.
 
Geçen yıl HES yapımı için 'ÇED olumlu' raporu alan MNG Holding'e bağlı Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. Arhavi Belediyesi de, 4 Eylül 2013 günü imar değişikliği kararı aldı. CHP'li Belediye Meclisi üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AK Partili üyelerin oy çokluğu ile, daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi'nin bir bölümü, 'Konut dışı kentsel çalışma alanı' ilan edilerek HES projesine onay verildi. Bölgede protesto ve eylemlerle HES inşaatına karşı çıkan vatandaşlar, Arhavi Doğa Koruma Platformu öncülüğünde Rize İdare Mahkemesi'ne başvurarak HES projesi için verilen 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.
 
"DERE BAŞLARINDAYIZ"
 
Rize İdare Mahkemesi önceki gün bilirkişi raporuna dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesini durdurdu. Karara sevinen Arhavililer ilçe meydanında toplanarak HES ve MNG şirketi aleyhine sloganlar attı. Burada konuşan Arhavi Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Erdoğan Güler, yargının doğanın geri dönülmez şekilde zarar göreceğini belirterek çalışmaların durdurması yönünde karar aldığını hatırlatarak şunları söyledi:
 
"Bu mücadele burada bitmedi. Her an yeni bir saldırı ile karşı karşıya kalabiliriz. Derelerimizi, ormanlarımızı ve vadilerimizi talan hızla devam ediyor. Derelerimizi temiz görmeye hasret kaldık. Bütün bunlara karşı direnişimizi aynı karalılıkla kesintisiz olarak devam edecektir. Ülkemizi ve yöremizi talan coğrafyası haline getiren bu zihniyete karşı mücadelemiz devam edecektir. Derelerimiz özgür akıncaya kadar nöbetteyiz, direnişteyiz ve dere başlarındayız."
 
HORONLA COŞTULAR
 
Kalabalık daha sonra Arhavi sokaklarında alkışlarla tempo tutarak yürüyüş gerçekleştirdi. Arhavi Belediyesi önünden geçen grup HES'le ilgili verdiği kararlar nedeniyle belediyeyi yuhaladı. Arhavi meydanında sona eren yürüyüşün ardından vatandaşlar, dev 'HES'e Hayır' pankartı önünde tulum eşliğinde horon oynadı, türküler söyledi. Grup daha sonra dağıldı.

DHA