Hırvatistan'da işsizlik aşırı yükseldi

Gelecek yıl Temmuz ayı itibarıyla Avrupa Birliği'ne tam üye olacak Hırvatistan'da son üç gün içerisinde yaklaşık 3 bin kişinin işini kaybetmesiyle ülkedeki işsiz sayısı 350 bini geçerek rekor seviyeye ulaştı.

Hırvatistanda işsizlik aşırı yükseldi
13 Aralık 2012 Perşembe 16:40 tarihinde eklendi.

 

Hırvatistan İş Bulma Kurumu'nun açıkladığı resmi rakamlara göre, 4 milyon 290 bin nüfuslu ülkede kayıtlı 350 bin 366 işsiz bulunuyor. Ülkedeki kayıtlı işçi açığının ise 3 bin 520 olduğu belirtildi. Açıklanan yüzde 8'lik işsizlik oranının Hırvatistan'da ilk kez görüldüğü ve son üç günde de yaklaşık 3 bin kişinin işini kaybettiğine dikkat çekildi. 
 
Hırvatistan Çalışma ve Emeklilik Bakanı Mirando Mrsiç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ülkedeki işsiz sayısının önümüzdeki dönemde de artmasını beklediklerini, ancak bu eğilimin gelecek yılın ikinci yarısından itibaren duracağını söyledi. 
 
Bağımsız Hırvat Sendikası Başkanı Kreşimir Sever de AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Hırvatistan'daki işsizliğin artış nedeninin uygulanan "kötü ekonomi politikaları" olduğunu savundu. 
 
"Eskiden uygulanan ekonomi politikası bugün de devam ediyor. Ancak şimdi durum daha kötüleşti. Durumun iyi yönde değişeceğini bekliyorduk. Çünkü bugün ülkeyi yöneten politikacılar ekonomiyi düzeltmek için çözümleri olduklarını söylemişlerdi. Mevcut iş alanlarını koruyup yeni iş alanları oluşturacaklarını vaat etmişlerdi" diyen Sever, durumun aksi yönde geliştiğini ve halkın hayal kırıklığına uğradığını söyledi. 
 
Geçen Mart ayında katma değer vergisinin yüzde 23'ten yüzde 25'e yükseltildiğini, kış gelmeden önce elektrik ve doğalgaza yüzde 20 oranında zam yapıldığını hatırlatan Sever, tüm bunların vatandaşı olumsuz etkilediğini belirtti. 
 
"Bankaların faiz oranlarını yükselttiğini, vatandaşın satın alma gücünün azaldığını, ülkede yaşamın zorlaştığını" dile getiren Sever, tüm bunların üzerine KDV, elektrik, doğalgaz ve gıda maddelerindeki fiyat artışının "öldürücü darbe" olduğunu kaydetti.