Hırvatistan'dan Türk girişimcilere davet

Hırvatistan Birinci Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Radimir Cacic, ülkelerinde geliştirilecek tüm projelerde Türk girişimcilerin de yer almasını istediklerini söyledi.

Hırvatistandan Türk girişimcilere davet
28 Eylül 2012 Cuma 18:42 tarihinde eklendi.

 

Cacic, Antalya'da Rixos Dawntown Oteli'nde düzenlenen ''Türk-Hırvat İş Forumu'' toplantısında yaptığı konuşmada, Hırvatistan'da yaklaşık 9 ay önce yeni bir hükümet kurulduğunu, bu doğrultuda ülkenin daha güçlü ve hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtti. 
     
Yatırım stratejilerine ağırlık verdiklerini, ancak ülkenin imkanları doğrultusunda hareket ettiklerini anlatan Cacic, enerji alanına yöneldiklerini kaydetti. Hidroelektrik santrallerinin yüzde 50'sini kullanabildiklerini, kömür tesislerinin de bulunduğunu, ancak kapasitelerinin yüksek olmadığını dile getiren Cacic, doğal gaz boru hatları ile ilgili stratejilerinin de bulunduğunu ifade etti. 
     
Hükümet olarak enerji projelerine ağırlık verdiklerini anlatan Cacic, bir milyar dolarlık kömür projesi, 600 milyon dolarlık hidroelektrik santrali oluşturduklarını kaydetti. 
     
Kamu ve özel işbirliğindeki projelere de destekler verildiğini bildiren Cacic, kendilerinde bilgi, beceri ve deneyimin mevcut olduğunu, ancak finansal destek sağlayacak kurumların yeterli olmamasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. 
     
Demir yolları, su boruları konularında da büyük projeler gerçekleştireceklerini dile getiren Cacic, ''Hırvatistan'da gerçekleştireceğimiz tüm projelere Türk girişimcileri de bekliyoruz'' dedi. 
     
Rüzgar enerjisini değerlendirecek projeler hazırlamak istediklerini ifade eden Cacic, bu konuda ilgisi olan girişimcileri Hırvatistan'a beklediklerini, kar etmelerinin mümkün olacağını kaydetti. 
     
Hükümetin bu tür yatırımlara önemli destekler sağladığını anlatan Cacic, ''Avrupa'nın tam kalbinde, Adriyatik Denizi'nin kıyısında bir körfezdeyiz. Güvenlik, altyapı, eğitim seviyeleri düşünüldüğünde piyasa tamamen açık ve Avrupa Birliği'ne üye olmanın arifesindeyiz. Bu bağlamda iş camiası ve de yüksek yatırımlar yapan camialar, bu fırsatın farkındalar ve ülkemize gelmiş durumdalar'' diye konuştu. 
     
Kıyı şeritlerinde büyük ölçekli tesislerin bulunduğunu ve bunların özelleştirileceğini belirten Cacic, bölgedeki termal tesislerin de alınmasını mümkün kılacaklarını bildirdi. Bu tesislerin kamuya ait mülkler olduğuna ve herhangi bir sıkıntı olmadığına işaret eden Cacic, yaklaşık 14 otelin satışının gerçekleşeceğini belirtti. 
     
Hırvat Ekonomi Odası Başkan Yardımcısı Vesna Trnokop Tanta da Türkiye ile Hırvatistan arasında önemli bir ticaret imkanı bulunduğunu, ancak potansiyellerin yeterince kullanılamadığını ifade etti. 
     
Hırvatistan'ı keşfeden Türk turistlerin sayısında geçen yıl yüzde 18 artış olduğunu, bu yılın 7 aylık döneminde de yüzde 7'lik bir artış yaşandığını bildiren Tanta, bunun ticari ilişkilere de yansımasını umut ettiklerini kaydetti. 
     
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ise Türkiye'nin son 15 yıldır hızlı büyüyen bir ülke olduğunu ifade ederek, ATSO olarak yurt dışı ilişkilerini önemsediklerini, bu toplantının Hırvatistan ile aralarındaki ticari ilişkiye önemli katkı sağlayacağına inandığını söyledi.