Hitler'li reklama ceza

Reklam Kurulu Başkanlığı, Adolf Hitler'in görüntülerinin yer aldığı “Biomeen” markalı şampuan reklamına, kışkırtıcı ve ırkçı semboller içerdiği; cinsiyet ayrımını körükleyici nitelikte olduğu gerekçesiyle 3 ay süreyle tedbiren durdurma cezası verdi.

Hitlerli reklama ceza
15 Nisan 2012 Pazar 15:21 tarihinde eklendi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu Başkanlığı, çeşitli televizyon kanallarında yayınlanan Biota Bitkisel Kozmetik Laboratuarları AŞ'ye ait “Biomeen” markalı ürüne ilişkin, “Erkeksen Biomeen kullanırsın!” başlıklı reklamları, bu reklamların “kabul edilmesi mümkün olmayan ırkçı ve ayrımcı mesajlar içerdiği” gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığı, Türk Musevi Cemiyeti ve Tüketicileri Koruma Derneği'nin başvuruları üzerine incelemeye aldı.
 
Kurul, söz konusu firmanın, Almanya eski devlet başkanı Adolf Hitler'in görüntülerinin kullanıldığı reklamı ile erkek oyunculara kadın elbisesinin giydirildiği ve dış ses tarafından “Kadın elbisesi giymiyorsan kadın şampuanı da kullanma. Artık yüzde 100 erkek şampuanı var. Erkeksen Biomeen kullanırsın!” şeklinde ifadeler geçen reklamı değerlendirdi.
 
Reklam Kurulu, 10 Nisan 2012 tarihli toplantısında yaptığı inceleme sonucunda; söz konusu ürünün reklamlarının ilkinde, tüm dünyaca bir insanlık suçu işlediği kabul edilen Adolf Hitler'in yaptığı konuşmalardan bir kesitin tüketicilere sunulmasının rahatsızlık verici, kışkırtıcı olduğuna, ırkçı semboller içerdiğine; ikinci reklam filminde ise erkek oyunculara kadın elbisesi giydirilmesinin ve “Erkeksen Biomeen kullanırsın!” sloganının kullanılmasının cinsiyet ayrımını körükleyici nitelikte olduğuna karar verdi.
 
“Kamuoyunun reklama olan güvenini sarsıyor”
 
Diğer taraftan, bu reklamların toplumsal sorumluluk bilinciyle örtüşmediğini, kamuoyunun reklama olan güvenini sarstığını; söz konusu reklamlar aracılığıyla piyasada bulunan standart şampuanların sadece kadınlara özgü, erkeklerin kullanmaması gereken nitelikte bir kişisel bakım ürünü olduğunun ima edildiğini belirleyen Kurul, anılan ürünün ise sadece erkek saç derisi için tasarlanmış bir ürün olduğu imajının yaratıldığı gerekçesiyle Biota Bitkisel Kozmetik Laboratuarları AŞ hakkında “Biomeen” markalı ürüne yönelik olarak yapılan reklam ve tanıtımlara ilişkin olarak 3 ay süreyle tedbiren durdurma cezası verilmesini kararlaştırdı.