HIV'li doğan bebek oranı düşüyor

Güney Afrika'da doğum sırasında annelerin bebeklerine HIV virüsünü geçirmesini önlemeye yönelik tıbbi tedavi planı kapsamında, geçen yıl 117 bin civarında bebeğin kurtarıldığı bildirildi.

HIVli doğan bebek oranı düşüyor
20 Temmuz 2012 Cuma 12:05 tarihinde eklendi, 1.184 kez okundu.

 

Sağlık Araştırma Konseyi, virüsü doğumda bebeklerine geçiren annelerin oranının 2008'de yüzde 8 olduğunu, bu oranın 2010'da yüzde 3,5'e kadar düştüğünü, geçen yılsa yüzde 2,7'de kaldığını belirtti. 
     
Güney Afrika Sağlık Bakanı Aaron Motsoaledi de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, HIV taşıyıcısı kadınların bebeklerini korumak amacıyla devlet tarafından yürütülen tıbbi tedavi sürecinin başarıya ulaştığını ve virüse yakalanma oranını ciddi ölçüde düşürdüklerini kaydetti. 
     
Motsoaledi, bu tedavilerin uygulanmaya devam edilmesinin çocuk ve bebek ölümlerinin azalmasını sağlayacağını, ayrıca kullanılan ilaçlar sayesinde HIV'li annenin bebeğini emzirmesinin de mümkün olduğunu söyledi. 
     
İlaçların, HIV'in çocuğa umbilikal kord yoluyla veya doğum ya da emzirme sırasında geçme riskini azalttığını ve annenin bünyesini virüse karşı daha dayanıklı hale getirdiğini belirten uzmanlar, ayrıca bebeğe doğumdan sonra ARV şurubu verildiğini, bu sayede bebeğin bünyesinin virüsle savaşında çok daha iyi korunduğunu bildirdi. 
     
Güney Afrika, 6 milyon kişiyle HIV taşıyıcılarının en çok bulunduğu ülke durumunda. Uzmanlar, Güney Afrika'nın yıllarca bu ilaçları piyasaya sürmeyi reddettiğini, ancak şu anda 1,3 milyon kişiyi kapsayan dünyanın en büyük tedavi programını yürüttüğünü belirtiyor.