Hıyar karaborsada

Sebzedeki hastalık yüzünden Avrupa'dan ithalatı kesen Rusya, Türkiye'deki tüm ürünleri istedi. Talebe sevinen ihracatçı fiyat artırdı. İçeride de sebzenin pahalanacağı konuşuluyor

Hıyar karaborsada
07 Haziran 2011 Salı 09:05 tarihinde eklendi.

 

Rusya'nın, Avrupa'da ölümlere yol açan EHEC bakterisi nedeniyle AB'nin yaş sebze meyve ürünlerine getirdiği yasak Türkiye'ye yaradı. Takvim'in haberine göre Rus firmalarının panik halde, "Ne kadar mal varsa gönderin" dediği öğrenildi.
 
ÖNCE FİYAT DÜŞTÜ
Türkiye Sera Yatırımcıları Birliği Başkanı Hasan Şentürk, "AB'nin yaş sebzelerine yasak getirildiği günün sabahında Rusya'dan 12 telefon aldım. Bunlardan 10'u acil mal istedi. 'Kaç TIR varsa yükle gönder' dediler. Bu şekilde Rusya'dan yoğun siparişler diğer üyelerimize de geldi" dedi. Şentürk, EHEC bakterisi Almanya'da can almaya başladıktan sonra, fiyatların hızla düştüğünü, bu durumun bize de yansıdığını vurguladı.
 
ÜRÜN AZALIRSA
Şentürk, Rusya'nın AB'den ithalatı yasaklamasıyla havanın tersine döndüğünü ve fiyatların arttığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Domates 75 centten 1 dolara çıktı, haftaya 1.5 dolar olmasını bekliyoruz. Biberin kilogramı 1.5 dolardan, 2.5 dolara çıktı. Fiyatlar daha da hızlı yükselecek." Bütün bu gelişmeler ihracatçıları mutlu ederken vatandaşta da fiyat tedirginliği yaşatıyor. İhracatın artmasıyla iç piyasada yeterli ürün kalmadığı takdirde fiyatların artacağından endişe eden vatandaşlar, "Bu yaz pahalı sebze yemeyelim. Yetkililer fiyat fırsatçılığının önüne geçsin" dediler.
 
EHEC BAKTERiSiNiN KAYNAĞI BU ÇiFTLiK!
Avrupa'yı etkisi altına alan EHEC salgınından ölenlerin sayısı 22'ye yükselirken, Aşağı Saksonya Tarım Bakanı Gert Lindemann, salgının kaynağının Almanya'daki bir organik besin çiftliğinde üretilen soya filizlerinin olabileceğini söyledi. EHEC salgınının sorumlusu olabileceği düşünülen Gaertnerhof Bienenbuettel çiftliğinin sahibi iddiaları reddetti.
 
TURİSTLER İÇİN SALATALIK TESTİ
AVRUPA'da yaşanan salatalık krizi turistleri tedirgin edince, Antalya'daki sebze ve meyve tedarikçileri analiz yaptırdı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Küçükoğlu, turistlerin talepleri üzerine otellere tedarik ettikleri ürünlerden numuneleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın laboratuarında test ettirdiklerini anlattı. Ürünlerinde EHEC virüsüne rastlanmadığını belirten Küçükoğlu, ürünlerin Türk malı olduğu konusunda da belge alındığını söyledi