Hizbullah lideriyle sığınakta üç saat

Lübnan’daki siyasi krize çözüm arayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, beş yıldır halkın önüne çıkmayan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile yeri ve niteliği açıklanmayan bir yerde buluştu

Hizbullah lideriyle sığınakta üç saat
20 Ocak 2011 Perşembe 08:38 tarihinde eklendi, 1.137 kez okundu.

 

Lübnan’da Şii Hizbullah’ın 11 bakanını koalisyondan çekmesinin ardından başlayan hükümet krizinin ana aktörlerinden biri haline gelen Türkiye, İran ve Suriye’den sonra önceki gün Lübnan’daki temaslarına başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım Bin Cabir Âl Tani burada Başbakan Saad Hariri dahil çeşitli liderlerle görüştükten sonra  önceki gün sabaha karşı Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah ile bir araya geldi.
 
Ancak 2006 yılından beri İsrail’in kendisine suikast düzenleme planları nedeniyle saklanan Nasrallah’la görüşmenin koşulları dikkat çekti. Ahmet Davutoğlu ve Katarlı mevkidaşı, ABD, İsrail, Kanada ve Hollanda’nın terörist kabul ettiği Nasrallah ile adresi açıklanmayan bir yerde, sabaha karşı 3 saat boyunca görüştü. 
 
Nasrallah’tan yeni şartlar
Bu görüşmeden basına yalnızca Hizbullah’ın medya sorumlularının dağıttığı bir fotoğraf geçildi. Davutoğlu görüşmelerinin geneli ile ilgili bilgi verirken, “Kimsenin kategorik olarak reddeden bir tutumu yok. Dolayısıyla konunun detayına girme imkânı buluyoruz. Bu önemli bir şey. Eğer taraflardan herhangi birisi pazar günkü pozisyonlarını muhafaza ederek, bir anlamda çok net tutumlarını sürdürüyor olsa ilerleme kaydetmek de zor olurdu” dedi. El Manar TV’si ise Nasrallah’ın yeni şartlar ileri sürdüğünü bildirdi, ancak detay vermedi.
 
Hasan Nasrallah’ın Davutoğlu’nu nerede ağırladığını kimse bilmiyor. Lübnan-İsrail arasında 2006 yılında çıkan ve 34 günde en az 1300 kişinin ölümüne neden olan savaştan beri saklanan Nasrallah Lübnan gazetelerine verdiği bir röportajda, “Şu anda nerede olduğumu ben bile bilmiyorum” demişti.                        
 
Hizbullah’ın 13 partili ittifakı
İsrail’in, Yahudilerin hepsini tamamen yok etmek istediğini sık sık dile getiren Nasrallah’ı gördüğü yerde öldürmeyi planladığı biliniyor. Bu nedenle Nasrallah halka seslenmek istediğinde sığınağındaki kameralı düzenekle canlı video bağlantısı yaparak binlerce kişinin karşısına çıkıyor. Nasrallah Temmuz 2008’den sonra ilk kez ekim ayında evinin bulunduğu bölgede ağaç dikmek için sokağa çıktığında görüntülenmişti.
Lübnan’da İran İslam Devrimi’nden esinlenerek 1982’de, İsrail’in Lübnan’ı işgali sırasında kurulan Şii örgütünün politik faaliyetleri de bulunuyor. Suriye ve İran tarafından desteklenen örgüt ülkede 2009’daki seçimlerde meclise 13 vekil sokmayı başardı. Hizbullah’ın liderliğindeki 13 partiden oluşan 8 Mart İttifakı mecliste 127 sandalyeden 56’sına sahip. Ülkede geçen hafta patlak veren krize kadar kabinede 8 Mart İttifakı’na bağlı 11 bakan bulunuyordu.

Milliyet