Hizbullahçıların MSN keyfi !

Diyarbakır Cezaevi yönetimi, Hizbullah liderlerinin devlet kurumlarının ve cezaevinin bilgisayar sistemine sızarak özel bilgileri ele geçirdiğini ve sesli görüşmeler yaptığını resmi tutanakla belirledi

Hizbullahçıların MSN keyfi !
08 Ocak 2011 Cumartesi 09:53 tarihinde eklendi, 1.105 kez okundu.

 

Diyarbakır D Tipi Cezaevi yönetimi, 4 Hizbullah militanının, internet olanağını eğitime değil, “örgütle temas kurduğuna işaret eden” faaliyetler için kullandığını resmi tutanakla belirledi. Cezaevi yönetiminin 01.07.2010’da hazırladığı tutanakta, İskender Tutar ve diğer 3 Hizbullah militanın bilgisayarlarından MSN ve SKYPE’yi kullanarak sesli ve görüntülü görüşmeler yaptıkları, devlet kurumlarının ve cezaevinin bilgisayar sistemine sızarak özel bilgilerin ele geçirilip arşivlendiği, kripto cihazı bilgileri ve işaretli krokiler bulunduğu kayda geçirildi.
 
Milliyet, Diyarbakır D Tipi Cezaevi yönetiminin 4 Hizbullah militanının kendilerine sağlanan internet olanağını başka amaçlar için kullandığına dair 01.07.2010’da tuttuğu tutanağa ulaştı. Tutanağın giriş paragrafında, “Cezaevinde tutuklu bulunan İskender Tutar, Şahin Yapıcı ve Naşit Tutar’ın bilgisayarlarının 07/06/2010 tarihinde yetkili makamlar tarafından incelendiği” belirtilirken, eklere atıflarda bulunuldu.
 
Elde edilen bilgi ve bulguların 13 ayrı pragrafta anlatıldığı tutanakta “ekteki belgelerin bir ve üç nolu sayfalarında görüldüğü üzere üniversitede eğitim amacıyla girmeleri gereken sitelerin haricinde eğitimin amacı daşında birçok değişik sitelere girildiği,” ifadelerine yer verildi. Tutanakta şöyle denildi:
 
Bilgi aktarmışlar
 
-  Kurumda bulunan bilgisayara (ambar memurluğu, personel, saymanlık) girilerek kurumun bazı evraklarının ele geçirildiği, bu belgelerin bilgisayarın hard diskinde bulunduğu,
 
-  Yine bilgisayarda bulunan bir belgede kripto cihazlarının özelliklerinin belirtildiği bir belgenin bulunduğu,
-  Değişik resmi kurumlara ait evrakların internet aracılığı ile kendi bilgisayarlarına arşivlendiği, belgelerin bilgisayarın hard diskinde bulunduğu,
 
-  Kurum bilgisayarlarına ulaşıp kuruma ait belgeleri kendi bilgisayarlarına aktarılmıştır.
 
-  Bilgisayarlarındaki bazı belgeler incelendiğinde bir takım üzeri işaretli krokilerin olduğu görülmüştür.
Tutanakta, Hizbullah militanlarının bilgisayar modemini devre dışı bırakarak elde ettikleri programlarla internet üzerinde sesli ve görüntülü görüşmeler yaptıkları vurgulandı. Konuya ilişkin tutanakta şu ifadeler geçti:
 
-  İskender Tutar ve Şahin Yapıcı’ya ait bilgisayarların hard diskinde modeme ait kullanıcı isim ve şifrelerinin bulunduğu, bunun aracılığı ile modemin devre dışı bırakıldığı,
 
-  Bazı değişik internet sayfalarına ait kullanıcıların kişisel bilgilerinin olduğu tespit edilmiştir.
 
-  İskender Tutar ve Şahin Yapıcı’nın bilgisayarlarında MSN ve SKYPE gibi programlar kullanılarak internet üzerinden görüntülü ve sesli görüşmelerin yapıldığına dair bulgular elde edilmiştir.
 
-  Kurum çalışanlarına ait isim ve telefon listesi belge halinde İskender Tutar’ın bilgisayarında elde edilmiştir.
 
Resmi tutanakta, belgenin 01.07.2010 tarihinde iki nüsha halinde düzenlendiği ve birlikte imza altına alındığı da kaydedildi.
 
Bu tespitlerin yapılmasının ardından, Hizbullah militanlarının kullandığı bilgisayarlara teknik müdahalede bulunularak başka internet sitelerine girilmesini önleyici tedbirler alındı.
 
MSN 
Microsoft Network kelimelerinin kısaltılmış hali. İnternet üzerinde kişilerin toplu veya bireysel olarak yazılı, görüntülü veya sesli olarak iletişime geçmesini sağlıyor.
 
SKYPE
İnternet üzerinden sesli veya görüntülü konuşmaya yarayan program. Program, bilgisayara ilave olarak sabit ve cep hatlarını da arayıp konuşmanıza imkân veriyor.

Milliyet