"Hocalı Katliamı'nı her yerde anlatmalıyız"

25 yıl önce Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybeden şehitler Bağcılar’da düzenlenen özel program ile anıldı. Programda konuşan Yazar Dr. Aygün Hasanoğlu, Ermenilerin, Sovyetlerin desteği ile Azerbaycan’nın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabası'nda 613 Müslüman'ı şehit ettiğini belirtti. Hasanoğlu, "Azerbaycan Karabağ’da yalnızca Ermenilerle savaşmadı. Rusya silah verdi, ABD ve Fransa da Ermenilere destek oldu” dedi.

Hocalı Katliamını her yerde anlatmalıyız
27 Şubat 2017 Pazartesi 10:39 tarihinde eklendi.
Hasanoğlu, Hocalı’da insanların yanı sıra uluslararası hukukun ve insani değerlerin de katledildiğini dile getirerek şöyle konuştu:
 
“Kafkaslarda Ermenistan kurmak istiyorlardı. Kafkaslar’da Ermenistan devleti hiç olmadı. Ermeniler, özellikle 1856’dan itibaren bu amaçlarını gerçekleştirmek için çalıştı. Rus Çarı I.Petroonlara siyasi destek verdi. Rus saraylarında Ermeniler savaş için yetiştirildi. Rusya,Fransa ve İngilizlerin Osmanlı’yı parçalamak için bir araya gelirken, Ermeniler1876’dan itibaren Anadolu ve Kafkaslarda Müslüman katliamına başlamıştı. Hınçak, Ermenekan ve Taşnaksutyun örgütleri nizami orduya dönüştürüldü. Kiliselerde toplanan silah orduya veriliyordu.Farklı ülkelerden gelip katliam yaptılar. Talat Paşa, bölgeden Ermeniler arka cepheye göç ettirilsin diye karar verdi. Tek bir Ermeni dahi öldürülmeden göç ettirildiler. Buna rağmen Ermeniler soykırım yalanını yaydı.”
 
“HOCALI KATLİAMI ‘KARABAĞ’I İSTİYORUZ’ MİTİNGİYLE BAŞLADI”
 
1988 yılında Ermeniler, “Karabağ’ı istiyoruz” diye miting başlattıklarını kaydeden Hasanoğlu, bunun üzerine Hocalıya saldırı gerçekleştirdiklerini belirterek konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Bir gece saat 22.30’da Hocalıya dört bir taraftan ateş açıldı. İnsanlar yatağından kalktı. Minik bebeklerini battaniyeye sararak kaçtılar. Şehri terk ederken bile devamlı ateş vardı. İnsanları acımasızca katlettiler. Minik bebekler, yaşlılar ve kadınlar olmak üzere 613 kişiyi katlettiler, yüzlercesini de ağır yaraladılar”
 
"1500 İNSAN ÖLDÜ VE 2 BİN KİŞİ DE SAKAT KALDI"
 
Hocalı Katliamı'nı her yerde anlattıklarını dile getiren Hasanoğlu, “Soykırım Ermenilere değil, Türklere yapıldı, diyoruz. Hocalı ve Karabağ’da Ermeniler Müslümanları katletti. Azerbaycan’da 379 terör eylemi yapıldı. 1500 insan öldü ve 2 bin kişi de sakat kaldı. Hocalı’dan sağ çıkan hiçbir insan fiziksel olarak sağlam değildi. 877 Azeri’yi rehin aldılar” dedi.
Hasanoğlu, bir soru üzerine Azerbaycan’ın Karabağ’ı geri alacak güçte olduğunu ancak Rusya’nın karışmayacağının garantisi olmadığını ve Türkiye’nin son yıllarda Azerbaycan’a büyük destek verdiğini belirterek, “Dünya çok kutuplu. Biz Azerbaycan’da sadece Ermeni ile savaşmadık. Rusya silah verdi, ABD ve Fransa da destek oldu.Azerbaycan bölgeye girebilir ancak buna izin verilir mi? Fakat, Azerbaycan bu konuda asla taviz vermeyecek” dedi.
 
”BAĞCILAR’A HOCALI PARKI’NI İNŞA EDİYORUZ”
 
İlçe Kaymakamı Orhan Çiftçi de Karabağ’ın hala işgal altında olduğuna dikkat çekerek, “Biz bunu asla unutturmamalıyız” dedi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise Türkiye’nin bağımsız Azerbaycan’ı tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatarak, “İki devlet ve tek millet dostluğu ebedi yaşayacak” diye konuştu. Çağırıcı, Hocalı katliamına dikkat çekmek amacıyla ilçede 32 bin metrekarelik alana Hocalı Parkı inşa ettiklerini ve yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını açıkladı. Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğuna dikkat çeken İstanbul Başkonsolosu MesimHacıyev ise“Acımız paylaşılıyor. TBMM’de, iktidar ve muhalefet milletvekilleri gündem dışı konuşma yaparak Hocalı soykırımını anlattılar” diye konuştu.
İSTANBUL, (DHA)