Hollanda Meclisi Suriye acil gündemiyle toplandı

Hollanda Meclisi, Suriye'ye bir askeri operasyon kararı alınmadan tüm gerekli araştırmaların tamamlanması çağrısında bulundu.

Hollanda Meclisi Suriye acil gündemiyle toplandı
30 Ağustos 2013 Cuma 00:02 tarihinde eklendi.

Irak'ın işgaline neden olan 'yanlış istihbarat' sürecini hatırlatan vekiller ,sadece Amerika'nın sunumlarına güvenerek harekete geçilemeyeceğini ifade ediyor.

Partilerin çoğu hükümetin tutumuna destek verirken, paylaşılan bir diğer görüş kimyasal silah kullanımının karşılıksız kalamayacağı şeklinde. PVV ve SP ise Türkiye'nin artık savaşta 'taraf' olduğunu iddia ederek, savunma maksatlı gönderilen Patriot savunma sitemlerinin Hollanda'ya geri getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Hollanda meclisi dışişleri komisyonu, kimyasal silah kullandığı belirtilen Suriye yönetimine yönelik askeri operasyon ihtimalinin artmasıyla acil gündemle toplandı. Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ve Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert'in da katıldığı oturumda siyasi partilerin çoğunluğu hükümetin Suriye konusundaki tutumuna destek verdi. Sosyalist Parti SP, PVV ve Hayvanlar Partisi ise Suriye'ye her hangi bir askeri müdahalede bulunulmasına karşı çıktı.

'CEZALANDIRMAK MAKSADIYLA OPERASYON OLMAZ'

ABD'yi, Birleşmiş Milletler'in (BM) yürüttüğü süreci sabote etmekle suçlayan Sosyalist Parti (SP) Milletvekili Harry van Bommel, yapılacak bir operasyonun Suriye'de kanı durdurmak değil, Esad'ın kulağını çekmek makdsadı taşıdığını belirtti.

Bommel, "Dün Hollanda'da konuşan BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon, diplomasiye bir şans daha verilmesi çağrısında bulunmuştu. Biz de SP olarak bu çağrıya katılıyoruz. Cezalandırmak niyetiyle askeri operasyon düzenlemek diplomatik yolları daha da tıkayacaktır. Suriye'de askeri bir çözüm görmüyoruz" dedi.

'ARTIK AMERİKALILARIN TEK SUNUMUYLA HAREKETE GEÇEMEYİZ'

İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili Michiel Servaes ise Suriye'de yaşanan kimyasal saldırı görüntüleri gündeme getirerek, "Bu insanlık dışı manzaranın sorumlusu, yaptığı hareketin karşılığını mutlaka görmeli" dedi. Irak işgali öncesi yaşanan yanlış istihbarat ve bilgilendirme skandallarına da değinen Servaes, "O dönemden elbette ders çıkarmalıyız. Arık Amerikalıların bir tek sunumuna güvenerek bir ülkeye saldırmamız düşünülemez. Tüm araştırmalar tamamlanmadan aceleci kararlar almamız doğru değil" dedi.

'İSLAM DÜNYASI DURUMDAN SORUMLU, KENDİLERİ ÇÖZSÜN'

Irkçı Parti PVV Milletvekili Raymond de Roon de oturumda söz alıp, "Toplu katliamlar Esed ailesinde bir gelenek" dedi. Roon, "ABD'nin yapmayı düşündüğü operasyon sadece sembolik bir adımdan ibaret" şeklinde konuştu. PVV'li vekil ülkede 'aşırı islamcı' grupların varlığından da bahsederek, "İslam dünyası, bölgedeki berbat durumdan kendisi sorumlu,o yüzden kendisi çözsün. Biz hiç bir şekilde siyasi ya da askeri destek verilmemesi gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde görüşlerini ifade etti.

'TÜRKİYE'DEKİ PATRİOTLAR GERİ GELSİN' ÇAĞRISI

Bu arada milletvekillerinden bazıları, Türkiye'de konuşlu Patriot hava savunma sistemi ve Hollandalı askerlerin geri dönmeleri çağrısında bulundu. SP'li van Bommel, "Biz zamanında onları savunma maksadıyla Türkiye'ye gönderdik. Türkiye ise şimdi savunma pozisyonundan çıkıp Suriye'ye fiili bir saldırıda aktif görev alabileceğinin işaretlerini veriyor. Hollanda, Patriotlarından dolayı bir savaşa sürüklenmemeli" dedi.

Van Bommel'a göre Türkiye eğer saldırıya katılacaksa bunu önceden Hollanda ile paylaşmalı ve Hollanda ona göre tavır belirlemeli.

PVV'den de benzer açıklamalar geldi. Raymon de Roon, Başbakan Erdoğan'ın zamanında Esed ile çok iyi arkadaş olduğunu belirterek, bugün işin renginin değiştiğini ve ülkenin Suriye'ye yapılacak saldırıda muhtemelen görev alacağını söyledi. De Roon, "Bu tutumundan dolayı Türkiye, yakında Suriye'den cevabi saldırılara maruz kalmaya gebe. Bizim askerlerimiz ve Patriotlarımız vakit kaybetmeden geri dönmeli" dedi.


CİHAN