Hollande, bugün Yunanistan'ı ziyaret edecek

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bugün Yunanistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Hollande, bugün Yunanistanı ziyaret edecek
19 Şubat 2013 Salı 11:10 tarihinde eklendi.

 

Atina, ziyarete büyük önem verirken, Fransa ise Yunanistan’ın kalkınma çabalarına destek vermeyi ve farklı sektörlere yatırım yapmayı planlıyor.
 
Yunan hükümeti, 4 ay önce Atina’yı ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyaretinin ardından bugün de önemli bir konuğunu ağırlayacak. Bugün Atina havaalanına ulaşması beklenen Hollande’ı Başbakan Samaras karşılayacak. İki lider, saat Başbakanlık Konutu’nda baş başa bir görüşme gerçekleştirecek. Liderlerin yapacağı basın toplantısının ardından koalisyon hükümetinin diğer ortakları PASOK lideri Evangelos Venizelos ve Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis’in de katılacağı öğle yemeği yenecek. 
 
Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ı da ziyaret edecek olan Hollande, Fransa’nın Atina Büyükelçiliği’nde PASOK lideri Venizelos ile bir görüşme gerçekleştirecek. Başbakan Samaras ve Fransız lider Hollande, saat iki ülke işadamları arasında gerçekleşecek olan görüşmelere katılacak. 
 
ATİNA YATIRIMCI ÇEKMEYİ HEDEFLİYOR
 
Başbakan Antonis Samaras ve Hollande görüşmesinde AB ve IMF programındaki sapmalar, uzun süreli durgunluğa bağlı mali uyum problemleri ve kalkınma politikaları masaya yatırılacak. Fransa’nın Atina’ya bir türlü satamadığı firkateynleri yine gündeme getirmesi beklenirken, özellikle İonio adalarında planlanan enerji yatırımlarına ilgi gösteriyor. 
 
Yunan hükümeti, bugün gerçekleşecek olan Fransız lider Hollande’ın ziyaretine büyük önem veriyor. Ziyareti Yunan ekonomisinin sürdürülebilir olma çabalarına güven duyulduğunun bir işareti olarak değerlendiren Atina, Euro bölgesi ülkeleri arasında en büyük ikinci ekonomiye sahip Fransa’nın ülkenin kalkınmasına yönelik yatırımlara destek olacağını düşünüyor. Atina, Fransa’dan kamuoyu nezdinde Yunanistan’ın uyguladığı programın başarıya ulaşacağına ilişkin destek mesajı vermesini de arzu ediyor. 
 
Samaras’ın Yunanistan’ın yabancı yatırımcıya karşı dostane yaklaştığını ifade etmesi beklenirken, Hollande ise Yunanistan’a ilgi duyan işadamları ile halihazırda bu ülkede yatırımı bulunan işadamlarına yeni bağlantılar için düzenlenecek görüşmelerde eşlik edecek. Fransızların değişik sektörlere yönelik yatımlarla ilgilendiği ifade edilirken bunlar arasında İtalya yakınlarındaki İonio adalarında gerçekleşecek petrol aramaları yer alıyor. 
 
Öte yandan Yunan basın-yayın organları, kriz öncesi Yunanistan’a satılması gündemde olan FREMM firkateynleri konusunun da yeniden masaya getirilebileceğini yazdı. Yunanistan’ın ekonomik kriz döneminde savunma harcamasında bulunma ihtimali sert eleştirilere maruz kalıyor. Fransızların 2 ile 6 FREMM firkateynini önce kiralama ardından da satma formülü üzerinde çalıştıkları iddia ediliyor. 
 
Hollande, akşam saatlerinde Yunanistan’dan ayrılacak.

CİHAN