Hopa davasında 28 kişi yargılanıyor

Hopa'da çıkan olaylarla ilgili Ankara'da düzenlenen gösteriler üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hakkında dava açılan 28 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Hopa davasında 28 kişi yargılanıyor
13 Mart 2012 Salı 17:54 tarihinde eklendi, 1.320 kez okundu.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklardan 25'i ile avukatları katıldı. 
    
Olaylar sırasında görev alan ve ''mağdur-müşteki'' olarak iddianamede yer alan emniyet görevlilerinin duruşmaya katılamadıkları açıklandı. 
    
Sanık avukatlarından Ayhan Erdoğan,''polis şiddetine ilişkin çeşitli görüntülerin bulunduğu bazı CD'leri'' mahkemeye verdi. 
    
Erdoğan, ifadeleri alınmak üzere mahkemeye çağrılan emniyet görevlilerinin mutlaka duruşmada dinlenmesini istediklerini bildirerek, ''Mahkemeden, celse arasında kimseyi dinlememesini istiyoruz. Polislere bizzat sorularımız olacak'' dedi. 
    
Avukat Emre Baturay Altınok ise olay günü polisin, göstericilere karşı orantısız biber gazı kullanımı olduğunu savundu. Altınok, olay günü biber gazı kullanmaya yetkili kaç polisin görevlendirildiği ve ne kadar gaz kullanıldığının araştırılmasını istedi. 
    
Avukat Ender Büyükçulha da davanın, özel yetkili mahkemenin görev alanına girmediğini ileri sürerek, ''görevsizlik'' kararı verilmesini talep etti. 
    
Avukat Deniz Özbilgin ise ''Kitap okuyan sanıklar daha önce tahliye edildi. Şimdi de okudukları kitapların tahliyesini istiyoruz'' diyerek, sanıklara ait olan ve delil olarak adli emanette muhafaza altına alınan kitapların sahiplerine iadesini istedi. 
     
-Ara kararlar- 
     
Mahkeme, dosyadaki görüntülerin teknik bilirkişiye inceletilerek, görüntülerde yer alanların sanıklar olup olmadığı ve slogan atıp atmadığının araştırılmasına karar verdi. 
    
Müştekiler adına duruşma için çağrı kağıdı çıkartılmasına, el konulan kitap ve dokümanların iadesi talebinin hükümle birlikte değerlendirilmesine karar veren mahkeme, görevsizlik kararı verilmesi talebini ise önceki celse aynı konuda karar verildiği gerekçesiyle reddetti. 
    
Olay günü kaç polisin, ne kadar biber gazı kullandığını da ''yargılamaya herhangi bir katkı sağlamayacağı'' gerekçesiyle reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi. 
    
İddianamede, ''sanıkların, yasa dışı THKP/C Devrimci Yol Devrimci Gençlik isimli silahlı terör örgütünün bilgi ve istemi içinde, örgüt adına suç işleyerek, örgüt üyesi oldukları kanaatine varıldığı'' kaydedilmişti.