Hozat'ta 1915'te ölen Ermeniler anıldı

TUNCELİ'nin Hozat İlçesi'nde 1915 yılında Ermenilerin atıldığı iddia edilen 1500 metre yükseklikteki Kayışoğlu Yarması'nda ölen Ermeniler anıldı

Hozatta 1915te ölen Ermeniler anıldı
24 Nisan 2015 Cuma 22:05 tarihinde eklendi.
Tunceli'nin Hozat İlçesi yakınlarında bulunan ve 1915 yılında Ermeniler ile 1938 yılında Tuncelili sivillerin atıldığı iddia edilen yaklaşık 1500 metre yüksekliğindeki Kayışoğlu Yarması Mevkii'nde Dersimli Ermeniler ve Alevi Dostluk Derneği (DERADOST) tarafından anma töreni düzenlendi. Tunceli Seyit Rıza Meydanı'nda toplanan kalabalık araçlarla konvoy eşliğinde bölgeye giderken anmaya CHP'li Hozat Belediye Başkanı Celalleddin Polat, HDP Tunceli milletvekili adayı Alican Önlü ile siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile vatandaşlar katıldı. 
 
CHP'li Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, öldürülen Ermenilerin katliama uğradığını söyleyerek, "Keşke katliamların değil, barışların temelinin atıldığı günleri görsek ve o günlerde bir araya gelsek. Bu topraklar bir çok katliamlara sahiplik etmiştir. Bu topraklarda Kızılbaşlar, Ermeniler, dilleri dinleri ve ırklarından ötürü katliamlara uğramış. Hani derler ya, toprakların dili olsa da konuşsa, bu toprakların dili olsa hep ağıt yakardı. Çünkü bu topraklar hep ağıt gördü, hep zulüm gördü. Halkların kendi arasında bir çatışması olmadı bu topraklarda. Bu ülkede de olmadı. Ama iktidarların savaşları oldu, iktidara gelen zihniyetlerin savaşları oldu, katliamları oldu. Bu bir zihniyet savaşıdır. Bundan sonra yapılması gereken tüm yüreklerin tüm insanların omuzu omuza vererek mücadele etmesidir. Katliamları kınıyoruz, kimler katledilirse edilsin, insanlık dışıdır vahşettir. Bu anlamda burada katledilen insanları rahmetle anıyoruz, huzurlarında saygıyla eğiliyoruz" dedi. 
 
Anmaya katılanlar bölgede mumlar yaktıktan sonra Ermenilerin canlı canlı atıldığı iddia edilen uçurumdan aşağıyı karanfiller attı. Grup daha sonra Hozat'ın Ergen Köyü'nde büyük bölümü yıkılan Ermeni kilisesine giderek burada ayin yaparak dualar okudu. Kilisedeki anmaya katılan Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, atalarının kendilerine Ermenilerin uçurumdan atılarak öldürüldüğünü anlattığını belirterek, Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Polat, "Bir ülke kendi geçmişiyle yüzleşmeyi bilmeli, özür dilemesini bilmeli, telafi etmeli. Bir tarihi gerçeği asla saptıramazsınız, kapatamazsınız, örtemezsiniz. Bizim atalarımızı da bu topraklarda katlettiler, Ermenileri de katlettiler. Ama bugün bunların çocukları, torunları hala bu topraklarda yaşamaya devam ediyor. Bu gerçeği nasıl örteceksiniz? Bizler şimdi bu ülkede sadece Demokrasi ve insan hakları istiyoruz. Eşit yurttaşlık hakları istiyoruz. Sosyal demokrat bir parti olacaksa CHP'de artık bu anlamda kendine bir çeki düzen vereceğine inanıyorum. Genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na bu anlamda güveniyoruz. Parti içinde bazı aykırı sesler çıkabilir, ama sosyal demokrat parti olacaksak bunu yapmalıyız yapacağız da zaten. Biz Ermenilere uygulanan katliam mı, soykırım mı, nasıl değerlendireceğiz bilemeyiz buna ancak tarihçiler karar verir. Ben tarihçi değilim ama burada bir katliamın olduğu gerçek" dedi.