Hozat'ta derin fişleme!

Tunceli'nin Hozat İlçesi'nde 2012 yılının Kasım ayında kamuoyuna yansıyan fişlemenin çok derin yapıldığı ortaya çıktı.

Hozatta derin fişleme!
07 Ocak 2014 Salı 16:32 tarihinde eklendi.

Aralarında Bağımsız Belediye Başkanı Cevdet Konak'ın da bulunduğu çok sayıda kişiye ait bilgilerin Biyografik Bilgi Fişi adı altında emniyet ve jandarma tarafından kayıtlara geçirildiğinin öğrenilmesinin ardından bahsi geçen fişlemenin çok daha kapsamlı yapıldığı öğrenildi.

Hozat ilçesinde kişilerin çalıştığı kurumlara göre yapılan detaylı fişlemede, Belediye Başkanı Cevdet Konak'ın 2004 yerel seçimlerinde başkan seçildiği, mensubu bulunduğu aşiret, aşiretin hangi yasadışı örgüte sempati duyduğu, başkanlığı süresince katıldığı etkinlikler, devlet kurumlarına karşı mesafeli tutumu, kimlerle görüştüğü, düzenlediği toplantılar, İstanbul'daki su ve cola dağıtım şirketine ait bilgilerin yanı sıra, "Tam bir devlet düşmanıdır. Dikkat edilmesi gereken bir şahıstır" ifadesine yer verildi.

Hozat İlçesi'ndeki fişlemelerde Özel İdare Müdüründen, kaymakamlık yazı işleri çalışanlarına, katiplerden, mübaşirlere, sağlık çalışanlarından, işçilere, siyasi parti ve sivil toplum örgütü yöneticilerinden, muhtarlara; eğitim yöneticileri, öğretmenlerden müteahhitlere kadar sayıları yüzü bulan kişiye ait bilgilere yer verildi. Bilgilerde, kişilerin hangi örgüte sempati beslediği, kimlerle hareket ettiği, hangi etkinliklere katıldığı, alkole düşkünlüklerine kadar bir çok detaya yer verilmiş.

FİŞLEMEDEN AK PARTİ İLÇE BAŞKANI DA NASİBİNİ ALMIŞ!

Hozat'ta gerçekleştirilen fişlemeden AK Parti İlçe Başkanı İshak Aydın da nasibini almış. Tutulan fişlerde İlçe Başkanı İshak Aydın'la ilgili şu ifadelere yer verilmiş: "Elazığ/merkez nüfusuna kayıtlı olup, 1950 doğumludur. İlçemiz Cumhuriyet Caddesi üzerinde Hayat Eczanesi levhalı iş yeri bulunmaktadır. Şahıs aynı zamanda AK Parti ilçe Başkanlığını yapmaktadır. Bir operasyon sonucu yakalanan örgüt mensubunun not defterinde örgüte yardım edenler listesinde isminin bulunduğu tespit edilmiştir; ancak 1994 yılında örgüte yardım etmediği için kendisine ait otomobiline bomba konulduğu ve güvenlik güçlerinin son anda fark etmesi sonucu bomba etkisiz hale getirildiği;

Son yerel seçimlerde kendi partisinden belediye başkan adayı olmasına rağmen Bağımsız Belediye Başkan Adayı Cevdet Konak’a çalışmıştır; Belediye Başkanı ile samimiyeti iyidir, Tunceli iline beraber gittikleri birkaç defa görülmüştür, şahıs kamu kurum çalışanlarından kendisine ters düşenleri şikâyet etmektedir. Şahıs devlete ve kamu kurumlarına yakındır, ilçede yapmış olduğu tutum ve davranışlarından dolayı cahil bir kişilik olarak bilinmektedir."

İHALELERE KATILAN MÜTEAHHİTLER DE FİŞLENMİŞ

Hozat'ta ortaya çıkan fişlemelerde ilçedeki ihalelere katılan müteahhitlere ilişkin detaylı bilgilere de yer verildiği ortaya çıktı. İlçede ihale alan müteahhitlerin hangi partiye üye oldukları, aldıkları ihaleler, örgütsel bağlantıları gibi detaylara yer verilmiş. İlçedeki mahalle muhtarlara ilişkin tutulan fişlemelerde ise; devlete yakınlık dereceleri, aile ilişkileri gibi ayrıntılar yer almış.
37 kişinin ilçede dikkat edilmesi gereken diğer şahıslar başlığı altında fişlendiği skandalda, takipli, sakıncalı ve şüpheli şahıslara ait isim listeleri de yer aldı. Listede kişilerin ad soyadları, baba adları, doğum tarihi ve adreslerinin yanı sıra hangi örgüte sempati duydukları bilgisi de yer alıyor.

Hozat'taki fişleme skandalının ortaya çıkmasının ardından TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan bir alt komisyon 2013 yılı başında ilçede incelemelerde bulunmuş, komisyon başkanlığını AKP'li Mehmet Metiner'in yaptığı komisyon da fişleme yapıldığını doğrulamıştı. Olayı araştıran komisyon bu güne kadar fişleme skandalına ilişkin somut bir adım atmazken, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, skandalın ardından, başlattığı soruşturmayı sürdürüyor.

SUÇ DUYURULARI BAŞLADI, MANEVİ TAZMİNAT İÇİN BAŞVURU YAPILACAK

Hozat İlçesi'nde ortaya çıkan fişleme skandalına ilişkin suç duyurusunda bulunan Bağımsız Belediye Başkanı Cevdet Konak, önümüzdeki hafta da manevi tazminat davası açacaklarını söyledi. Konuyla ilgili konuşan Hozat Belediye Başkanı Konak, "2012 yılının Kasım ayında basına düşen Hozat'taki fişleme haberleri büyük bir tartışma yaratmıştı. Süreç içerisinde duyarlı dostlarımızın, demokratik kitle örgütlerinin, Dersim halkı ve Dersim dostlarının takip ettiği bu süreç içerisinde Hozat'ta nicel ve nitelik olarak kapsamını net bilmemek üzere bir fişleme yapıldığı ve bunun 2012 yılına kadar devam ettiği görülmüştür. Bu tartışmalar sürerken A'dan Z'ye Hozat'ta yaşayanların inançları, kültürleri, kimlikleri, siyasal duruşları üzerinden takibe alındığı ve bu konuda halkın genelinin kontrol altına alınmaya çalışıldığı inceleme komisyonunun da yaptığı araştırmalarla ortaya çıktı. Dava aşamasında bizler fişlemeyi yapan kişi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk. Süreç içerisinde Malatya Özel Yetkili Mahkeme davayı takip ederken gizlilik kararı vermişti. Bizler de bu süreçte takipçi olduk. Bu tartışmalar içerisinde iki ay sonra mecliste oluşturulan alt komisyon ilçemizi ziyaret etti. Sivil toplum örgütleri, demokratik kurumlar ve halkın görüşlerini aldı. Son süreci takip ettiğimiz kadarıyla Hozat'ta fişlemenin yapıldığı meclis alt komisyonunca da açıklanmıştı ancak aradan geçen 14 aya rağmen şu ana kadar alt komisyon fişleme skandalıyla ilgili bilgi ve açıklama yapmadı. Bu süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Burada bu halkın değer yargılarına, siyasal değerlerine, inançlarına, kültürlerine, kimliklerine yönelik fişleme yapan kişi ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Geçen hafta bunun ilk müracaatları yapıldı ve İçişleri Bakanlığı olumsuz bir cevap vermişti davaya. Önümüzdeki hafta sonu manevi tazminat davası sürecini avukatlarımızla başlatacağız." dedi.

Fişlemenin Cumhuriyet'in kuruluşuyla başladığını ve 1938 soykırımıyla devam ettiğini hatırlatan Başkan Konak, "2012 yılında bu konu basına yansıyınca halkımız demek ki bu devlet her ne kadar 2005 yılında artık fişlemeyi ortadan kaldırdık, kimse inancından, düşüncesinden dolayı suçlu görülmeyecek demiş olsa da bu kanundan sonra da 2012 yılına kadar fişleme devam etmiş dedi. Bu süreçte halkımız kendisini kimliğinden, kültüründen dolayı fişleyenlere karşı her türlü demokratik hakkını kullandı bundan sonra da bunu sürdürecek. Hiç bir güç bu halkı mevcut değerlerinden dolayı fişleme, kontrol altına alma gücüne sahip değildir. Halkımız herkesten daha güçlüdür ve kendi davasını da sonuna kadar sahiplenecektir" diye konuştu.


CİHAN