"Hrant Dink'i örgüt öldürdü"

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin temyiz incelemesini tamamladı.

Hrant Dinki örgüt öldürdü
15 Mayıs 2013 Çarşamba 09:31 tarihinde eklendi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 19 Ocak 2007 tarihindeki Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasında kararını açıkladı.

Sanıkların silahlı terör örgütü değil suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt üyesi olduklarına oy birliğiyle karar veren Daire, Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek suçundan Yasin Hayal'e verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını ise onadı. Hayal'in silahlı terör örgütü yöneticiliği suçundan verilen beraat kararını da 'suç işlemek amacıyla oluşturulan örgütü kurma ve yönetme suçundan' ceza verilmesi istemiyle bozdu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayetinde 18 sanık hakkındaki incelemesini bitirdi. Daire, sanıkların içinde oldukları oluşumun 'silahlı terör örgütü değil', Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220. maddesindeki 'suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüt' olduğuna hükmetti. Sanıklardan Ersin Yolcu'nun 'kasten öldürmeye yardım suçundan' mahkumiyet hükmü onaylanırken; 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan beraati ise 'suç örgütü üyesi olma' suçundan mahkumiyet gerektirdiği için bozulmasına karar verildi.

Sanıklardan Yasin Hayal'in 'kasten öldürmeye azmettirme ve Orhan Pamuk'u tehdit suçlarından mahkumiyet kararı onaylandı. 6136 Sayılı Kanuna aykırılık suçundan mahkumiyet hükmü de düzeltilerek onaylandı. 'Silahlı terör örgütü kurma yöneticisi olma' suçundan beraat kararı ise 'suç örgütü kurma ve yönetme' suçundan mahkumiyet gerektiği için bozuldu.

Sanıklardan Erhan Tuncel'in 'patlayıcı madde imal etme' suçundan mahkumiyet kararı onaylandı. 'Kasten öldürmeye azmettirme' suçundan beraat hükmü ise sanığın Hrant Dink'i öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmesi sebebiyle mahkumiyeti gerektiği için bozuldu. Tuncel hakkında 'silahlı terör örgütü yöneticisi olma' suçundan beraat kararı da 'suç örgütü üyesi olma' suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozuldu.

Tuncel'in Trabzon'da 24 Ekim 2004 tarihinde McDonalds'ın bombalanması olayında, 'genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, mala zarar verme ve 6 ayrı kasten yaralama' suçlarından verilen mahkumiyet kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Tuncel'in bu eyleminin '6 ayrı kasten öldürmeye teşebbüs' suçunu oluşturacağına hükmetti.

Sanıklardan Ahmet İskender hakkındaki 'kasten öldürmeye yardım' suçundan verilen mahkumiyet kararı onaylanırken; '6136 sayılı Kanuna muhalefet' suçundan kurulan mahkumiyet hükmü de düzeltilerek onaylandı. Sanık İskender'in 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan beraatı ise 'suç örgütü üyesi olma' suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozuldu.

Sanıklardan Salih Hacısalihoğlu'nun 'Silahlı terör örgütüne yardım' suçundan beraat kararı onaylandı. 6136 sayılı Kanuna aykırılık suçundan mahkumiyet kararı, sanığın cezalandırılmasına yeterli delil bulunmadığı için beraat kararı verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozdu.

Sanıklardan Zeynel Abidin Yavuz ile Tuncay Uzundal'ın 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan beraatlarına ilişkin kararlarda 'suç örgütü üyesi oldukları' gerekçesiyle bozuldu. Sanıklar Yavuz ve Uzundal hakkında 'kasten öldürmeye yardım' suçundan beraat hükümleri de sanıkların Dink'in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmeleri sebebiyle mahkumiyetleri gerektiği gerekçesiyle bozulmasına karar verildi.

Sanıklardan Mustafa Öztürk'ün 'silahlı terör örgütü üyesi olma', 'kasten öldürmeye yardım' suçlarından beraat kararları onaylandı. Halis Egemen ile Yaşar Cihan hakkında ise 'silahlı terör örgütüne yardım' suçundan kurulan beraat hükümleri de onaylandı.

Sanıklardan Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal hakkında da 'kasten öldürmeye yardım' suçundan kurulan beraat hükmü, eksik soruşturma sebebiyle bozuldu.

Sanıklardan Veysel Toprak, Alper Esirgemez, Osman Alpay, Erbil Susaman, Şenol Akduman, İrfan Özkan ve Numan Şişman'ın 'silahlı terör örgütüne yardım yataklık', 'suç işleyeni saklama' suçlarından verilen beraat kararları, suç tarihi ile inceleme tarihi arasında dava zaman aşımının dolduğu sebebiyle bozulmasına karar verildi. Bu sanıklar hakkındaki davaların düşürülmesine hükmedildi. CİHAN


CİHAN