"Hristofyas da zamana oynuyor"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın 22-24 Ocak'ta New York yakınlarındaki Greentree'de BM Genel Sekreteri'nin davetiyle yer alacak dördüncü liderler görüşmesine gideceğini, ancak gidişinin bir anlaşma için olacağını söylemenin zor olduğunu söyledi.

Hristofyas da zamana oynuyor
05 Ocak 2012 Perşembe 14:56 tarihinde eklendi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) heyetini kabulü sırasında, bir soru üzerine, Hristofyas'ın "Greentree'deki üçlü görüşmenin ertelenmesi gerektiği" yönünde basına yansıyan açıklamalarını değerlendirdi.
    
Hristofyas'ın "bir anlaşma olamayacağı" düşüncesinden hiç kurtulamadığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Hristofyas kendinden önceki liderlerden farklı bir taktik uygulamıyor. O da zamana oynamaya devam ediyor" dedi.
    
Hristofyas'ın "anlaşma istiyorum" diyerek, bazı çevreleri inandırmasına rağmen müzakere masasında ayak direttiğini ve olayı 2013'deki başkanlık seçimlerinin ertesine atmaya çalışan bir gayret içerisinde olduğunu kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:
    
"Bunu artık insanlarımızın bilmesi gerekir. Müzakere masasında biz sayın Hristofyas'ı sıkıştırıyoruz, öneriler sunuyoruz. Bu önerilerde karşı taraftan bir hareket olmadığı zaman ikinci bir adım atıyoruz ve onu belli bir noktada buluşmaya zorlamaya çalışıyoruz.
    
Ama tabii ki AB Dönem Başkanlığını alıyor, savunma onlarda olacak. 2013'de de (Hristofyas'ın) aday olacağına inandığım cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Hem adaylığını garantiye alabilmek için hem de seçimde kendisine destek verecek insan sayısını artırabilmek için zaman zaman değişik açıklamalar yapmaya devam ediyor ve edecek. Önemli olan halkımızın bu gerçeği görmesidir."
    
Derviş Eroğlu, "İnşallah o zamana kadar bir tavır değişikliği içine girer ve bizim gibi o da samimi bir şekilde anlaşma ister ve Greentree'de son noktayı koyarız" dedi.
    
Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin yapacağı bir davete "hayır" demenin mümkün olmadığını, Hristofyas'ın mutlaka Greentree'ye gideceğini kaydetti.