HSYK teklifine tepki

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken yarıda bırakılan HSYK kanun teklifinin görüşülmesine bugün devam ediliyor.

14 Şubat 2014 Cuma 19:09 tarihinde eklendi.

Başta CHP olmak üzere muhalefet temsilcileri teklifin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle geri çekilmesini istiyor.

Adalet Komisyonu’ndan tartışmalar ve kavgalar eşliğinde geçen ve Meclis Genel Kurulu’na getirilen HSYK kanun teklifinin 21. maddesine kadar olan birinci bölümü kabul edilmişti. Teklifin geriye kalan kısmı ise dondurulmuştu.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Genel Kurul’un bugünkü gündemine alınan HSYK kanun teklifinin görüşmelerine başlanacağını açıkladı.

Teklifin anayasaya aykırı olduğunu savunan muhalefet, kanun teklifinin geri çekilmesini istiyor. Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin neden getirildiğini sordu.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise, halk oylaması ile HSYK’nın yapısının değiştirildiğini hatırlatarak, söz konusu kurulun yine halk oylaması ile değiştirilebileceğinin altını çizdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise teklifin anayasaya aykırı olmadığını ifade etti.

Muhalefetin itirazlarını değerlendiren TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, iç tüzükte yazan kuralları hatırlattı. CHP’li Hamzaçebi’nin Bakan Bozdağ’ın kendilerini bilgilendirmesi teklifine Yakut olumlu yanıt verdi. Birleşime 15 dakika ara veren Yakut, grup başkanvekilleri ile Bakan Bozdağ’ın bir araya gelerek teklif hakkında bilgi alışverişinde bulunmalarını istedi.


CİHAN