"HSYK'nın adı 'AK HSYK' oldu"

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklife ilişkin, "Artık HSYK'nın adı 'AK HSYK' olarak 'hakimim, savcım, yüksek kurulum' oldu arkadaşlar.

HSYKnın adı AK HSYK oldu
17 Ocak 2014 Cuma 18:45 tarihinde eklendi.
AK HSYK dönemi başlayacak. Biz öyle bakana bağlı bir kurul tanımıyoruz. Öyle bir kurul kesinlikle bağımsız bir yargıyı sağlayamaz" dedi.
 
"BU HSYK HEM MECLİS'İ HASTA ETTİ HEM SAVCILARI"
 
Kaplan, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinin gergin geçtiğini belirterek, "Bu HSYK hem Meclis'i hasta etti hem savcıları, hakimleri. Görüşmelerde uçan tekmeler, yumruklar vardı. Bu HSYK pek sağlığa uygun değilmiş" diye konuştu. 
 
"ARTIK HSYK'NIN ADI 'AK HSYK' OLDU"
 
Yargıda "ak başkanlık" sisteminin kurulduğunu iddia eden Kaplan, şöyle konuştu: 
 
"Artık HSYK'nın adı 'AK HSYK' olarak 'hakimim, savcım, yüksek kurulum' oldu arkadaşlar. AK HSYK dönemi başlayacak. Cumhurbaşkanı 'güzel şeyler olacak' diyor. Cezaevleri kaynarken, hasta tutuklular aileleriyle vedalaşma hakkını kullanamaz ve ölüm sınırında beklerken, binlerce insan uzun tutukluluktan içeride yatarken bu memlekette güzel şeyler olmuyor.

Kimse kimseyi kandırmasın. Polis teşkilatından almalar vermeler. Bir sendika kurmalarına izin vermediler, bütün derin örgütlenmeler emniyetin içine girdi. Aynı şey adalette, savcı ve yargıçlarda. Barolara buralardan sesleniyorum, bu ÖYM'lere atanan, buralarda görev yapan hiçbir kişiyi barolar üyeleri olarak almamalılar. Hukuk çiğneyenleri, anayasanın 90. maddesini, uluslararası sözleşmeleri yok sayanları her hukukçunun yok sayması lazım." 
 
"BİZ ÖYLE BAKANA BAĞLI BİR KURUL TANIMIYORUZ"
 
Meclis Başkanı'nın "umudumu koruyorum" ifadesine de değinen Kaplan, "Umut fakirin ekmeği ye babam ye. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu, İçtüzük komisyonlarını dağıtmışsın, demokratik yasalarda adım atmamışsın. Şirketi feshetmişsin, iflas kararı almışsın, umudumu koruyorum" dedi. Kaplan, Adalet Komisyonu üyesi arkadaşlarının HSYK konusunda muhalefet şerhini verdiklerini belirterek, "Biz öyle bakana bağlı bir kurul tanımıyoruz. Öyle bir kurul kesinlikle bağımsız bir yargıyı sağlayamaz, vesayet makamına dönüşür" şeklinde konuştu.

DHA