"Hükümet barış sürecine daha ciddi yaklaşmalı"

Silopi'de aralarında husumet bulunan Malmela ile Zevki, Uysal ile İsperti aşiretlerini, BDP ve DTK yaptıkları görüşmelerle barışmaya ikna etti.

Hükümet barış sürecine daha ciddi yaklaşmalı
23 Ağustos 2013 Cuma 19:35 tarihinde eklendi.
Şırnak'ın Silopi ilçesinde aralarında husumet bulunan aşiretleri barıştıran Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkanı ve Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, "Barış insanları heyecanlandırıyor. Türkiye'de önümüzde önemli günler var. Önemli olan halklarımızı barıştıracak yeni bir süreci başlatmaktır. Biz bu konuda ciddi bir çabanın içindeyiz. Hükümetin de bu barış sürecinde, daha ciddi olarak Kürt halkının taleplerini algılayacak, anlayacak bir yaklaşım göstermesini diliyoruz" dedi.
 
Geçen yıl Malmela ile Zevki aşireti arasında çıkan silahlı ve bıçaklı kavgada Zevki aşiretinden 1 kişi ölmüş 4 kişi ise yaralanmıştı. Uysal ve İsperti aşiretleri arasında ise çeşitli nedenlerden dolayı husumet bulunuyordu. BDP ve DTK'nin girişimiyle ilçenin Cudi Mahallesinde daha önce Cuma namazı eylemlerinin yapıldığı çadırda bir araya gelen 4 aşiret mensupları
 
DTK Genel Başkanı ve Mardin Bağımsiz milletvekili Ahmet Türk, yardımcısı Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar, AK Parti Silopi ilçe Başkanı Haşim Haşimoğlu'nun katıldığı bir törenle barıştı.
 
ÖNEMLİ OLAN HALKLARI BARIŞTIRMAK
 
Barış töreninde bir konuşma yapan Ahmet Türk, aşiretler arasında çıkan kavgaların büyümemesi için girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Temel prensibimiz barış üzerinde yoğunlaşmaktı. Bir bölgenin barışı bile insanları heyecanlandırıyor. Ama bugün Türkiye'de önümüzde önemli günler vardır.

Bugünlerin barışla bitmesini diliyorum. Önemli olan halklarımızı barıştıracak yeni bir süreci başlatmaktır. Biz bu konuda ciddi bir çabanın içerisindeyiz. Hükümetinde bu barış sürecinde daha ciddi Kürt halkının taleplerini algılayacak, anlayacak bir yaklaşım göstermesini diliyoruz. Burada nasıl bir barışı yapıyorsak, iki tarafı ikna etme gibi bir sorumluluğumuz varsa, yine de Türkiye'de bir barışı yaparken Kürdüyle, Türküyle dinlemek onların da düşüncesini alarak bu barışın formüllerini büyütmemiz lazım.

Umut ediyoruz bugün Ortadoğu'da halkların acı çektiği bir süreçte barışın ne kadar kutsal olduğunu hepimiz anlarız, hepimiz bu anlayışla bu sürece bu olaylara gelişmelere Kürt-Türk ilişkilerine Ortadoğu'da halkların sorunlarına bu mantıkla bu anlayışla yaklaşırız" diye konuştu.
 
SOĞUKKANLILIKLA BU İŞ ÇÖZÜLMELİ
 
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, çözüm sürecine yönelik yaptığı açıklamada, PKK'nın hükümete 1 Eylül'e kadar süre tanıdığını belirterek, "Bu sürecin aslında hükümet tarafından atılması gereken adımların yaklaştığı günleri yaşıyoruz. Yani 1 Eylül, ondan sonra Meclisin erken açılması ve Ekim'de bu paketin görüşülmesi söz konusu. Çözüm sürecinin ikinci aşamasının gereklerini konuşuyoruz.

Umarım soğukkanlılıkla sorumlulukla bu işi çözeriz. Ortadoğu'da, Suriye'de Mısır'da yaşananları görüyoruz. Suriye'de bir kimyasal katliam var. Hiç kimse bunun özürünü aramasın. Birleşmiş Milletler Uluslararası Ceza Mahkemesinde Adalet Divanı ve Avrupa Birliği bunu ortaya çıkartmak zorundadır.

Bu insanlığa karşı işlenen suçlardır. Darbeler konusunda da insanlığın görevini yapması gerekmektedir. Halkların desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.

DHA