HÜRKUŞ hangardan çıktı

TUSAŞ tarafından tasarlanan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) görkemli bir törenle hangardan çıkarıldı.

HÜRKUŞ hangardan çıktı
27 Haziran 2012 Çarşamba 16:55 tarihinde eklendi, 3.046 kez okundu.

 

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, TAİ'nin Kazan'daki tesislerinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, HÜRKUŞ'un, kendi sınıfının en iyi uçağı olduğunu belirtti. 
     
Kaya, ''HÜRKUŞ'un yer testlerine başlama aşamasına gelmiş olması, Türk savunma sanayisinin geldiği noktanın gösterimi açısından ayrı bir öneme sahiptir'' dedi. 
     
Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na ve TUSAŞ'a şükranlarını dile getirdi. 
     
TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ise Türk Hava Kuvvetleri'nin eğitim uçağı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 2006 yılında TUSAŞ'ın görevlendirildiğini, proje kapsamında, toplam 4 uçağın geliştirilmesinin öngörüldüğünü belirtti. 
     
HÜRKUŞ'un uluslararası emniyet standartlarını karşılayan bir hava aracı olmasının hedeflendiğini ifade eden Dörtkaşlı, bu doğrultuda sertifikasyon faaliyetlerinin 3 yıldır Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü anlattı. 
     
Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın, ürün sertifikasyonu için ön şart olan tasarım ve organizasyon onayını, EASA tarafından yapılan denetimler sonucunda almaya hak kazandığını söyledi. 
     
Dörtkaşlı, HÜRKUŞ'un tasarım ve üretim çalışmalarının tamamlanmasının ardından, artık çeşitli testlere tabi tutulacağını, testlerin başarı ile sonuçlanması ve raporlanmasıyla da havacılık otoriteleri tarafından ilk uçuş izninin verileceğini kaydetti. 
     
 ''Uçağın yapımında, 140 mühendis ve 70 teknisyen görev aldı'' 

Türk pilotları tarafından yapılacak 500 sortiye yakın testlerle uçağın sisteminin ve aerodinamik yapısının doğrulanacağını aktaran Dörtkaşlı, yaklaşık 7-8 ay sonra uçağın tekerini yerden kesmesi ve 15-16 ay içinde de teslime hazır hale gelmesinin planlandığını bildirdi. 
   
Dörtkaşlı, teslimin tamamlanmasıyla birlikte uçağın, uluslararası ve yerel havacılık otoriteleri tarafından sertifikalandırılacağını belirtti. 
     
Dörtkaşlı, ''Uçağın yapımında, 140 mühendis ve 70 teknisyen görev aldı. Mühendis ekibin yaş ortalaması 30'un altındadır. Pek çoğunun ilk görev yeri TUSAŞ, ilk önemli projesi HÜRKUŞ'tur. Buna rağmen bu aşamaya dünyadaki emsalleriyle benzer sürede bir kaç kat daha ucuz maliyetle ulaşmışlardır'' diye konuştu. 
     
Proje çalışmalarında Teknokent ve AR-GE yasalarından yoğun olarak yararlandıklarını dile getiren Dörtkaşlı, bu yasaların getirdiği avantajlar ile yurtdışındaki Türk araştırmacıları geri döndürebildiklerine işaret etti.