Hürkuş, ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Silahlı Kuvvetler'in eğitim ve silahlı hafif yakın hava desteği uçağı ihtiyaçları için TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş mühendisleri tarafından tasarlanarak üretilen Temel Eğitim Uçağı 'HÜRKUŞ', yer testleri ile taksi testlerini tamamlamasını takiben TUSAŞ'ın Kazan tesislerinde 'ilk uçuşunu' başarıyla gerçekleştirdi.

Hürkuş, ilk uçuşunu gerçekleştirdi
30 Ağustos 2013 Cuma 18:43 tarihinde eklendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetlemeler sonucu verilen uçuş izni ile HÜRKUŞ uçuş test süreci başlatılmış olup, yapılacak yüzlerce uçuşun sonrasında bakanlığın vereceği TİP Sertifikası ile tamamlanacak. HÜRKUŞ ayrıca, Avrupa ve dünya satışları için Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) tarafından da sertifikalandırılacak.

Sabah 07.30'da motor çalıştıran HÜRKUŞ, 07.35'te uçuş kulesinden gerekli izinleri aldıktan sonra havalandı. Toplam 33 dakika havada kalan HÜRKUŞ, 9500 ft yüksekliğe tırmanarak, kumanda yüzeylerinin ilk kontrollerini tamamladı. Planlamalara uygun olarak tüm uçuşu iniş takımları açık olarak yapan HÜRKUŞ, başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

Uçuşu icra eden TUSAŞ Test Pilotu Murat Özpala, uçağın, mühendislerin hesapladığı gibi kumandalara çok güzel tepki verdiğini, 1600 bg.lik motorun ise yüksek bir kalkış performansı sağladığını ifade etti. Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, Test Pilotu Murat Özpala ve HÜRKUŞ Baş Mühendisi Aylin Ararat, uçuş sonrasında havacılık geleneklerine uygun olarak su ile ıslatılarak kutlandı. İlk uçuş, proje çalışanları, az sayıda devlet yetkilileri ve rahmetli Vecihi Hürkuş'un kızı Gönül Hürkuş Şarman tarafından da büyük heyecanla izlendi.

Böylece özgün ve sertifikalı HÜRKUŞ ismi 78 yıl aradan sonra yeniden göklerle buluştu.


CİHAN