Hurşit Tolon'dan tutuklu yargılama kararına tepki

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Malatya’daki Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davada, aleyhinde hiçbir somut delil bulunmadığını, davada hem tanık hem de sanık olarak dinlenilen İlker Çınar’ın asılsız iddialarıyla hakkında tutuklu yargılama kararı verildiğini savundu.

Hurşit Tolondan tutuklu yargılama kararına tepki
19 Ocak 2013 Cumartesi 17:36 tarihinde eklendi, 1.208 kez okundu.

 

Hurşit Tolon, yaptığı yazılı açıklamada, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davada, hakkında tutuklu yargılama kararı verilmesine tepki gösterdi. “Bu davadaki tek tesadüf, İnönü Üniversitesi'nin daveti üzerine konferans vermek için menfur cinayetlerin işlendiği gün eşimle birlikte Malatya'ya gitmemdir” diyen Tolon, ”Mahkeme, menfur cinayetin üzerinden 6 yıl geçtikten sonra dosya kapsamında tutuklanmamı gerektirebilecek somut hiçbir delil bulunmamasına rağmen tutuklanmama karar vermek suretiyle gerçekte beni değil, TSK'yı yargıladığını kabul etmiştir. Nitekim, mahkemenin tüm itirazlarımızı gözardı ederek, bu davanın hem sanığı hem de sözde tanığı olan İlker Çınar isimli müfteriyi, Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine aykırı olarak celse arasında dinleyerek, savunma tarafının kendisine soru yöneltmesini kasıtlı olarak engellemesi ve yine hukuken sözlü olarak ifadesini alması gerekirken, benzeri görülmemiş şekilde elindeki yazılı iftiralarının okumasına imkan vermesi de zaten yargı vasıta kılınarak bir başka hukuk suikastına daha kurban edileceğimin habercisi olmuştu. Kısaca, gerçekleri araştırmakla yükümlü mahkeme, maalesef ülkemizin bilhassa son dönemde geçirdiği kritik süreçte bağımsız ve tarafsız hareket edemediği için müfterinin yalan söylediğini, kamuoyu önünde bir kez daha ispatlamak için tarafımıza haklarımızı kullandırmak yerine maalesef gerçekleri örtbas etmeyi tercih etmiştir. Toplumsal barış elbette ki şahsımın ve tüm TSK mensuplarının ortak temennisidir.” ifadelerini kullandı. 
 
Tolon’un müfteri olarak nitelendirdiği sanık İlker Çınar, TSK’da uzman çavuşken 1993 yılında bu görevine son verildiğini, bu tarihten itibaren Tolon tarafından kurulan Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi’ne  (TUSHAD) bağlı istihbarat elemanı olarak çalışmaya başladığını iddia etmişti. Çınar, misyonerlik faaliyetlerinin takibi için aralarına girdiğini, yaptığı çalışmayla Tarsus Protestan Kilisesi Başpapazlığı'na kadar yükseldiğini, Zirve Yayınevi cinayetleri öncesinde ise Malatya İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger ve ekibiyle birlikte misyonerlik konusunda istihbari çalışma yaptığını ileri sürmüştü. 

CİHAN