İbadette vergi muafiyeti

CHP’liler "Devlet katkısı ile ibadet olmaz" dediler. Diyanet ise, ibadette de vergi muafiyetini savundu.

İbadette vergi muafiyeti
25 Mayıs 2012 Cuma 10:42 tarihinde eklendi, 1.069 kez okundu.

 

TBMM’de ele alınan bir kanun tasarısı ile cami yaptıran ve yapımı için yardım edenlere, vergi kolaylığı sağlanacak. Tasarı uyarınca, cami, kilise, havra gibi ibadethaneler ile Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde Kur'an Kursu yaptıranlar, masraflarını gelir ve kurumlar vergisinden düşebilecek. İbadethaneleri tamir ettirenler de, aynı istisnadan yararlanacak.
 
TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen, amme alacaklarının tahsiline ilişkin yasa tasarının bu maddesi, tartışmalara yol açtı. CHP Ankara milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Devlet katkısıyla hayır işi olmaz. Cami yaptırmak bir ibadettir. İbadet vergiden düşülür mü? Hac'ca giden masrafını vergiden mi düşüyor? Ben, vergi muafiyeti sağlanarak yapılmış böyle bir camiye gitmem’’ dedi.
 
Diyanet İşleri Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Uludağ ise bu konuda vatandaşlardan ve cami yaptırma derneklerinden talep geldiğini, sağlık ve eğitimde olduğu gibi cami ve Kur'an kurslarının da vergi muafiyetine alınmasının istendiğini anlattı. Uludağ bunu olumlu karşıladıklarını söyledi. Türkiye'de 81 bin 934 cami olduğunu, 911 kişiye bir cami düştüğünü de açıklayan Uludağ, göçler ve kentsel dönüşüm nedeniyle yeni ibadethaneye ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Tasarının bu maddesi kabul edildi.

Gazeteport