İbrahim Şahin savunmasını yaptı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin de savunmasını tamamladı.

İbrahim Şahin savunmasını yaptı
14 Mayıs 2013 Salı 22:32 tarihinde eklendi.

Ergenekon Davası tutuklu sanığı eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunması sırasında Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından zaman zaman sinirlenmeden, sakin konuşması yönünde uyarıldı.

Esas hakkındaki mütalaanın tamamen sahte delillere dayandığını ileri süren Şahin, mütalaayı kabul etmediğini, reddettiğini dile getirdi. Mütalaada darbeye teşebbüs suçlaması ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen, ancak demans hastalığından kaynaklanan "cezai ehliyetinin tam olmadığına" ilişkin raporu nedeni ile cezasının 37 yıla indirilmesi istenen Şahin, hakkındaki suçlamaları tüm suçlamaları da reddettiğini söyledi.

Susurluk davasında yargılandığını, ancak geçirdiği trafik kazası sonucu tam bir demans hastası olmasına karşın kendisine 6 yıl hapis cezası verildiğini anlatan Şahin, "Cezai ehliyeti yoktur raporuna karşın beni hapse attılar. 6 ay yattıktan sonra tahliye oldum.

Sonra cumhurbaşkanı (10. Cumhurmaşkanı Ahmet Necdet Sezer) bu raporlarıma göre hakkımdaki hükmü tüm sonuçlarıyla affetti. Ocak 2009’da Ergenekon’dan gözaltına alındım. Ergenekon, Susurluk’un devamı denildi. Demans hastalığı raporlarıma rağmen tutuklandım. Ergenekon’dan bırakılsam, Estergon diye bir dava olsa bu Savcı Zekeriya Öz kafasında olanlar beni yine tutuklar." dedi.

Terör örgütlerinin ölüm listesinde yer aldığını anlatan Şahin mahkemeye hitaben, "15 sene bu örgütlerle mücadele ettim. İki defa vuruldum. Ben bu örgütlerle ilişki halindeysem beni kim vurdu? Ben kendi kendimi mi vurdum? 20 yıl Özel Harekat timlerinnin başkanlığını yaptım. İlk daire başkanı bendim.

Susurluk’ta yargılandığımda da başkan bendim. 2003’te emekli oldum. 17 yıldır devlet koruması altındayım. Ergenekon davasından tutukluyum ancak hakkımda hala koruma kararı var. Terörist olmak için mi kanımızı döktük? Bunu anlamak mümkün değil. Savcıların yargılanmamı istemesi hukuksuzluktur. Bu hukuksuzluğun düzeltilmesini istiyorum. Takdir sizindir." diye konuştu.

Neden her fırsatta Susurluk konusunun gündeme getirildiğini soran Şahin "Ne olursa ‘İbrahim Şahin sen gel, Susurlukçusun’ deniliyor. Herkes eline aldı sazı, ‘Susurluk da Susurluk’ diyor. Hep ben ön plana çıkıyorum." ifadesini kullandı. Terörist olmakla suçladığına dikkat çeken sanık Şahin "Böyle saçmalık olmaz. Ben vatan haini değilim, terörist değilim" dedi.

Demans hastalığı nedeniyle işitme ve denge kaybı yaşadığını belirten İbrahim Şahin'in, savunması sırasında, soruşturmaya katılan polisler ile soruşturmayı yürüten savcının hukuksuzluk yaptığını söylerken, sinirlendiği ve sesini yükselttiği gözlendi. Bu nedenle Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, zaman zaman İbrahim Şahin'i sakin olması, sinirlenmemesi ve sesini yükseltmemesi konusunda uyardı.

Avukat Cavit Subaşı da müvekkili tutuklu sanık İbrahim Şahin'in 1997 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından Demans rahatsızlığına bağlı denge kaybı yaşadığını söyledi. Demans ve bağlantılı rahatsızlıkları nedeniyle çeşitli sağlık kuruluşlarından Şahin hakkında cezai ehliyetinin tam olmadığına ilişkin rapor verildiğini belirten avukat Subaşı, Şahin'in bir an önce tahliye edilmesi gerktiğini söyledi.

Duruşma sonunda 66 tutuklu sanığın tutukluluk halleri konusunda inceleme yapan mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği, uygulanabilecek en hafif adli kontrol uygulamasının da yetersiz kalacağı belirtilen kararda daha önceki celselerde verilen gerekçelerde bir değişiklik olmadığı belirtildi. Duruşma, 16 Mayıs 2013 tarihine ertelendi.


CİHAN