İcat çıkardılar, ödül aldılar

İzmir Genç İş Adamları Derneği (İGİD)’nin üniversiteler, kamu ve meslek kuruşlarının katkılarıyla düzenlediği "İzmir İnovasyon Ödülleri" yarışmasında dereceye girenlere ödülleri törenle verildi.

İcat çıkardılar, ödül aldılar
18 Nisan 2014 Cuma 12:44 tarihinde eklendi.

Geliştirdikleri teknolojiyle güneş ışınlarından yoğunlaştırılmış enerji üreten Solarux Makine Elektrik Elektronik San. Tic. Ltd.Şti. "ürün" dalında birinci olurken "konsept fikir" alanında birinciliği, Türk işaret dilini sese dönüştüren konuşan eldiveni üreten Turtela Teknoloji Çözümleri A.Ş. aldı.

İcra kurulu başkanlığını İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Mustafa Güden’in yaptığı jüri, birbirinden ilginç ürün ve projeler arasında en iyilerini belirledi. Buna göre konsept fikir dalında, düşük maliyet ve kolay üretilebilir zeka geliştirici oyunla Ezgi Yelekoğlu ve Altuğ Toprak ikinci, çok fonksiyonlu hasta eldiveniyle Dua Özsoylu üçüncü oldu. İnovatif ürün dalında ise ikinciliği doğal fermente zeytinden benzerlerine oranla yüzde 50 düşük yağ içeren, doğal meyve şekerli çikolatalı ürünle UGS Urla Gıda ve Tarım Ürünleri A.Ş., üçüncülüğü dönüşüm polyester veya polyamid veya benzeri sentetik taşıyıcı elyafta elostromerik sıvı izolasyon malzemesi emdirilmiş su, ısı ve ses direnci olan beton, çelik, ahşap yüzey kaplama malzemesiyle İzotaş İzolasyon Ltd.Şti. elde etti.

‘FİRMALAR GELECEKTE İNOVATİF OLDUĞU ÖLÇÜDE VAR OLACAK’

Farklı ve birbirinden iddialı inovatif ürün ve projelerin yarıştığı İzmir İnovasyon Ödülleri töreninde konuşan İGİD Başkanı Selim Doğanata, Türkiye ve ekonomisinin hedeflerini ancak inovasyonla gerçekleştirebileceğini, firmaların inovatif oldukları ölçüde gelecekte var olabileceklerini söyledi. Bilgi teknolojileri, sosyal medya, bilişim ve inovasyonun, dünyanın yeni ancak belirleyici kavramları haline geldiğini ifade eden Doğanata, yakın döneme damga vuran ve dünyayı ilgilendiren bütün konularda, özellikle sosyal medyanın toplum meselelerinin çözümünde kilit rol üstlendiğini belirtti. Doğanata, “Japonya’da Fukuşima nükleer felaketinden sonra bin 200 bilimadamı, saatler sonra internet platformunda biraraya gelerek sorunu çözmeye yönelik tartışmaya başladı ve felaketin yaralarının sarılmasında bu paylaşım büyük katkı sağladı. Dünya Sağlık Örgütü, Google ile işbirliği yaparak hastalıklar konusunda aramalardan yola çıkarak, dünyanın hangi bölgelerinde hangi salgın hastalıkların bulunduğu tespit edebiliyor. Hayatın her alanında bilgi teknolojileri etkinliğini arttırıyor. Şirketler bu süreci iyi okumalı, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü değişime uyarlanmalı ve uygulayabilmeli.” diye konuştu.

‘İNOVASYONA ÖNCELİK VEREN, HEDEFİNE DAHA KOLAY ULAŞIR’

Uluslararası inovatif girişim uzmanı Patrick Keating ise Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlar için inovasyonun özel önem taşıdığına dikkat çekti. Keating, Türk şirketlerinin potansiyelinin umut verdiğini ve inovasyonla sektörlerinde uluslararası etkin hale geleceğini kaydetti. Şirketlerin kendini ve hedeflerini iyi tanımlaması gerektiğini, inovasyonu önceleyen sistemli bir planla hedeflerine daha kolay ulaşacaklarını fade etti. Başarı için ekip çalışmasının önemine vurgu yapan Prof. Ali Beba da inovasyonun gelişimin anahtar kavramı haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Beba, inovasyonun yaşamın her alanda kendini hissettirmesi gerektiğini, buna üniversitelerin de dahil olduğunu söyledi. Üniversitelerin artık sadece bilgi üretip yayımlamakla kalamayacağını, bilginin hayata ve ekonomiye kazandırılması adımlarının da atılması gerektiğini vurguladı.


CİHAN