"İcatçı çocuklar yetiştirin"

Manisa'nın Salihli İlçesi'nde, kuru üzüm alım satım salonuna açılış törenine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Devir, icat çıkartma devri. İcatçı çocuklar yetiştirin" dedi.

İcatçı çocuklar yetiştirin
02 Ocak 2013 Çarşamba 23:25 tarihinde eklendi.

 

 
Kuru Üzüm Alım Satım Salonu'nun açılışına, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Tuğrul ile yönetim kurulu üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Özbaş ile daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Tuğrul, "Göreve geldiğiniz günden bu yana hepiniz yanımızda oldunuz, hep destek oldunuz. Camiamızı Türkiye'de ve yurt dışında cazibe merkezi haline getirdiniz. Bizler sizleri örnek aldık. Sizlerden çok şey öğrendik. Çekirdeksiz kuru üzüm ülkemiz adına büyük bir öneme sahiptir. Bu ürün hem stratejik bir ürün hem de ülkemiz adına önemli bir döviz kaynağıdır. Ülkemizde üretilen üzümün yaklaşık yüzde 20'si Salihli'de üretilmektedir. Amacımız üreticilerimizin serbest piyasa koşullarında ürünlerinin satışını sağlayabilmektir. Çekirdeksiz Kuru Üzümün fiyatının bu salonda oluşmasını sağlamak istiyoruz. Borsa olmanın en büyük kriterlerinden biri olan işlem seans salonunun açılışını yapmaktan büyük onur duyuyoruz" dedi.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Salihli Ticaret Borsası'na bağlı böyle çağdaş bir hizmet mekanını Salihli halkına Salihli üreticisinin hizmetine sundukları için teşekkür ediyorum. İnsanın en hayırlısı insana hayırlı olandır. Bu salon, üzüm yetiştiricilerimize, tüccarlara, sanayicilerimize ve ihracatçılarımıza hayırlı bir hizmet olmuştur. Salihli Ticaret Borsası, Türkiye'deki 5 yıldızlı oda ve borsadan bir tanesidir. Yani Salihli Ticaret Borsası'nda en üst kalite de hizmet verilmektedir" dedi.
 
Hisarcıklıoğlu, "Dünya nüfusu her yıl 74 milyon artıyor. Yani Dünya her yıl bir Türkiye nüfusu kadar büyüyor. Dolayısıyla gıda, tarım ve hayvancılık daha da önem kazanıyor. Bakın özellikle Asya bölgesinde 1 milyar 300 milyonluk bir nüfus fakirlik derecesinden orta düzey gelir grubuna dahil oldu. Yani 1 milyar 300 milyon da harcama yapacak. Türkiye bu gruba hitap etmesi açısından oldukça avantajlı" dedi.
 
Konuşmaların ardından Salihli Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Tuğrul tarafından TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'na çeşitli hediyeler verildi. Öte yandan, Kuru Üzüm Alım Satım Salonu'nda TOBB Başkanı Hisarcıkoğlu'nun da katılımı ile çekirdeksiz kuru üzüm alımı gerçekleştirildi. Kabazlı Köyü'nden Mehmet Topçam'a ait 10 ton kuru üzüm aynı zamanda Tüccar olan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yetiş Aksoy tarafından kilogramı 3 lira 10 kuruştan alındı.
 
ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI
 
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Borsası'ndaki törenin ardından Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen plaket törenine de katıldı. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası Meclis Üyelerine, TOBB'un kuruluşunun 60'ncı yılı anısına hazırlanan plaketler törende takdim edildi. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Özbaş, Ticaret Borsası Başkanı Hüsnü Tuğrul, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu ve Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan burada birer konuşma yaptı. Buradaki törende yaptığı konuşmada Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Ben Ticaret ve Sanayi Odamız ile Ticaret Borsamızın meclis üyeleri ile beraber bir araya gelip, yaş günümüzü kutlamak istedim. TOBB, bu yıl 60'ncı yılına girdi. Bizim ailemiz 10 bin 500 meclis üyesiyle, 1.5 milyon üyesiyle sizlersiniz. Ailemle beraber olmak istedim. 10 yıl önce TOBB Başkanı olduğum dönemde 365 oda ve borsadan sadece 5'i ile İngilizce iletişim kurulabiliyordu. Bugün 365 oda ve borsadan sadece 10'u ingilizce konuşamıyor. Odamızın standartlarının geldiği noktaya bakın. 10 yıl önce hiçbir odamızda oda personeli proje yapabilme kapasitesine sahip değildi. Geçen yıl 365 odam ve borsam hazırladıkları hibe projeleri ile 400 milyon Lira aldı. Sıfırdan 400 milyon Liraya geldik. Özellikle akreditasyona çok önem verdik. Mecburi üyelik var aidatımızı alırız işimize bakarız demedik."
 
ÇOCUKLARINIZI GİRİŞİMCİ YETİŞTİRİN
 
Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Ne olur çocuklarınızı girişimci olarak yetiştirin. Zengin olmak istiyorsak çocuklarınızı icat çıkaran çocuklar olarak yetiştirmeliyiz. Ben bu salonda sizlere sormuştum. Çocuklarınızı babaanneniz döneminden kalma yöntemlerle mi yetiştiriyorsunuz diye. Sizlerde evet demiştiniz. Hepimiz çocuklarımızı icat çıkartma diye yetiştiriyoruz. Halbuki devir icat çıkarma devri."
 
Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri ile Ticaret Borsası Meclis Üyeleri'ne plaket takdim edildi.

DHA