Iğdır'da radyasyon paniği!

Iğdır Valiliğince, dün kentte etkili olan toz taşınımının ardından yapılan ölçümlerde ''radyoaktif toz bulutu'' olarak değerlendirilmesini sağlayacak herhangi bir bulguya rastlanılmadığı bildirildi.

Iğdırda radyasyon paniği!
21 Nisan 2011 Perşembe 18:26 tarihinde eklendi, 1.878 kez okundu.

 

Vali Amir Çiçek, dün kentte etkili olan toz taşınımının ardından basında yer alan "Radyoaktif toz bulutu" iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
    
Dünya ekosistemi için büyük önem taşıyan toz taşınımının dün Iğdır'da da görüldüğünü hatırlatan Çiçek, açıklamasında, "Türkiye çevresindeki çöl (Sahra, Arabistan ve Suriye) gibi yarı kurak alanlardan kalkan toz taşınması, güney batıdan gelen kuvvetli lodosla beraber Doğu Anadolu Bölgesi ve ilimizde de meydana gelmiş olup, aynı gün yani 20.04.2011 Çarşamba günü saat 14.30 sularında etkisini kaybetmiştir" bilgisini verdi. 
    
Çiçek, yaşanan bu toz taşınımıyla birlikte kentte hava kalitesinin olumsuz yönde etkilendiğini, görüş mesafesinde azalma meydana geldiğinini ifade ederek, şunları kaydetti: 
    
"Ancak gerek Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan ölçümlerde gerekse İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlerde bu durumun, radyoaktif bir toz bulutu olarak değerlendirilmesini sağlayacak herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Türkiye Radyasyon Ortalaması: 21 Nisan 2011 88 nsv/saat (nanosilver/saat), Iğdır Radyasyon ortalaması: 20 Nisan 2011 tarihinde 70.83 nsv/saat (nanosilver/saat), Iğdır İl Afet Acil Durum Müdürlüğü Verileri: 20 Nisan 2011 tarihinde 10 röntgen/saat ölçülmüştür."