İhraç edilen savcıdan Bilal Erdoğan savunması

25 Aralık soruşturmasını yürütürken “Görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği gerekçesiyle hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan eski savcı Muammer Akkaş, mahkemeye soruşturmanın genişletilmesi talepli 16 sayfalık dilekçe sundu.

İhraç edilen savcıdan Bilal Erdoğan savunması
29 Mayıs 2015 Cuma 13:01 tarihinde eklendi.
25 Aralık soruşturmasını yürütürken “Görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği gerekçesiyle hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan eski savcı Muammer Akkaş, mahkemeye soruşturmanın genişletilmesi talepli 16 sayfalık dilekçe sundu.
 
Suçlamaları kabul etmeyen Akkaş, tutuklu polisler Yakup Saygılı, Kazım Aksoy, Mehmet Habip Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit ile 25 Aralık soruşturmasını devrettiği savcılar Oktay Erdoğan, Fuzuli Aydoğdu, İrfan Fidan, İsmail Uçan ve İdris Kurt’un tanık olarak dinlenmesini istedi. 
 
Bilal Erdoğan’ın şüpheli sıfatı ile ifadeye çağrıldığı belgenin kendisi tarafından basına sızdırılmadığını belirten Akkaş, ifadeye çağrı belgesinin kendisinden sonra soruşturmayı devralan savcılar tarafından basına sızdırılma ihtimali bulunduğunu iddia etti.
 
 
Geçtiğimiz ay HSYK tarafından savcılık mesleğinden ihrac edilen Muammer Akkaş, hakkında hazırlanan iddianamenin gönderildiği Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne soruşturmanın genişletilmesi talepli dilekçe sundu.
 
 
Muammer Akkaş adına mahkemeye 16 sayfalık dilekçeyi sunan Avukat Lütfü Alacaoğlu, 25 Aralık soruşturmasını yürüten müvekkiline bazı isnatlar yüklendiğini, bu isnatlar üzerine müvekkili hakkında “Görevi kötüye kullanma” suçundan iddianame düzenlendiğini hatırlattı. Müvekkiline yeterince araştırma yapmadan soruşturma kapsamındaki şüphelilerin malvarlığına tedbir koydurma, soruşturma kapsamında bir kısım bilgi ve belgeleri medya ile paylaşarak soruşturmanın gizliliğini ihlal etme, usulsüz telefon dinleme, basın açıklaması yapmak gibi suçlamalar yüklendiğini hatırlatan Avukat Alacaoğlu, mahkemeden, müvekkilinin yaptığı işlemlerin usulüne uygun olduğunun ıspatı için soruşturmanın genişletilmesini istedi.
 
 
SUÇLAMALARA MADDE MADDE YANIT VERDİ
 
 
25 Aralık soruşturması kapsamında şüphelilerin telefonlarının usulüne uygun dinlenmediği yönünde müvekkiline yüklenen suçlamanın doğru olmadığını savunan Avukat Alacaoğlu, “Müvekkilim Akkaş kolluk fezlekesini okumadan gözaltı talimatı vermekle suçlanıyor. Bir buçuk yıl boyunca soruşturma yürüten bir Cumhuriyet Savcısının dosyayı inceleyip incelemediği ancak aşağıda isimleri zikredilen polis memurlarının ifadeleri ile açığa çıkacaktır. Bu nedenle Silivri Ceza İnfaz kurumunda bulunan Yakup Saygılı, Kazım Aksoy, Mehmet Habip Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit’in açılacak duruşmada çapraz sorgu yöntemi ile tanık sıfatıyla dinlenmesini talep etmekteyiz” dedi.
 
 
MÜVEKKİLİNDEN SORUŞTURMAYI DEVRALAN 5 SAVCIYI TANIK GÖSTERDİ
 
 
Müvekilinin 25 Aralık soruşturması kapsamında bulunan şüphelilerle ilgili telefon tapelerini okumadan şüpheliler hakkında gözaltı kararı vermekle suçlandığını hatırlatan Avukat Alacaoğlu, bu suçlamayı kabul etmediklerini belirterek, 11 adet ağzı mühürlü çuval içinde bulunan tape kayıtlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesini taleb etti. Müvekkilinin 1.5 yıl dosyayı inceleyerek soruşturmayı yürüttüğünü belirten Avukat Alacaoğlu, “Fezleke ile tape kayıtlarının karşılaştırmasını yapmadığı yönünde tutanak düzenleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili (şimdi Yargıtay üyesi) Oktay Erdoğan ile savcılar Fuzuli Aydoğdu, İrfan Fidan, İsmail Uçar ve İdris Kurt’un açılacak duruşmada dinlenilmesini talep etmekteyiz” dedi.
 
 
‘TAKDİR HAKKINI KULLANARAK MALVARLIKLARINA TEDBİR KOYDURTTU’
 
 
Müvekkiline yüklenen bir diğer suçlamanın da şartları oluşmadan şüphelilerin malvarlığına tedbir talebinde bulunmak olduğunu hatırlatan Avukat Alacaoğlu, müvekkilinin takdir hakkını bu yönde kullandığını belirtti. Alacaoğlu, “Takdir hakkı olarak değerlendirilmesi gereken konular mahkemenizde devam eden yargılamaya konu edilmiştir. Ayrıca, soruşturma kapsamında müvekkilimiz Akkaş tarafından malvarlığına tedbir konulması talep edilen Bosphorus 360 şirketi ile Zirve Holding A.Ş.’dir. Bu şirketler dosya kapsamında toplanan delillere göre şüpheliler tarafından suçtan elde edilen gelirler ile kurulmuş olup, suça karışmış şirketlerdir” dedi.
 
 
‘BİLAL ERDOĞAN’IN İFADEYE ÇAĞRI KAĞIDINI MÜVEKKİLİM BASINA SIZDIRMADI’
 
 
Müvekkili Akkaş’a isnat edilen eylemlerden birinin de kimsenin haberi olmayan bilgi ve belgeleri medya ile paylaşmak suretiyle soruşturmanın gizliliğini ihlal olduğunu belirten Avukat Alacaoğlu, “Basına sızdırma eyleminin müvekkilimiz tarafından yapılıp yapılmadığının ıspatı için 25.12.2013 tarihinden 27.12.2013 tarihine kadar olan müvekkilimizin odasının bulunduğu İstanbul Adliyesi 7. kat kamera kayıtlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesini talep ederiz. Şüphelilerden Necmettin Bilal Erdoğan’a ait çağrı kağıdının ise söz konusu dosyanın müvekkilimiz uhdesinden çıkmasından sonra 26.12.2013 tarihinde akşam saatlerinde (Saat 18.00 civarı olduğunu tahmin etmekteyiz) internet üzerinden yayın yapan bir kuruluşun resmi sayfasından yayınlandığı bellidir. 26.12.2013 tarihinde sabah saatlerinde dosya hem UYAP ortamında hem de fiziken elinden alınan müvekkilimizin dosya ile bağlantısının kesildiği, bunun neticesinde de dosyaya herhangi bir erişim imkanının olmadığı aşikardır. Dosyanın müvekkilimizden alınıp 5 Cumhuriyet Savcısına verildiği düşünüldüğünde herhangi bir kişinin bu evraklara ulaşarak basın mensuplarına verilebileceği ihtimal dahilindedir. Söz konusu dosyanın basına sızdırma eyleminin müvekkilimiz tarafından gerçekleştirilmediğinin ıspatı açısından 2012/656 sayılı soruşturma dosyasının müvekkilimiz uhdesinden hangi tarih ve saat itibariyle alındığının tespiti açısından UYAP kayıtlarının getirtilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzakere yazılması önem arz eden delillerdendir” dedi.
 
 
TURAN ÇOLAKKADI’NIN DA TANIK OLARAK DİNLENMESİNİ İSTEDİ
 
 
Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın da tanık olarak dinlenmesini isteyen Avukat Alacaoğlu, “Müvekkilimiz tarafından soruşturması yürütülen 2012/656 sayılı soruşturma dosyasına 25.12.2013 tarihinde operasyon talimatı verilmesinden sonra haksız ve hukuka aykırı olarak kamu gücünü kulanan birtakım merciler tarafından müdahale edilmiş ve dosya müvekkilimizin uhdesinden alınmıştır. Dosyaya belli makamlar tarafından müdahale edildiği çeşitli basın yayın kuruluşlarında yer aldığı gibi 2014 Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda da yer almıştır” dedi.
 
 
MESLEKTEN İHRAC EDİLDİ
 
 
Eski savcı Muammer Akkaş, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken 25 Aralık 2013 tarihli soruşturma sonrası Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na savcı olarak atandı. Ardından HSYK tarafından tedbiren görevinden uzaklaştırılan Akkaş, geçtiğimiz ay da meslekten ihrac edildi.
 
 
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 Aralık soruşturmasını yürütürken “Görevini kötüye kullandığı” gerekçesi ile Akkaş hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

DHA