İhracat Mart'ta binde 3 arttı

İhracat Mart ayında geçen senenin aynı ayına oranla binde 3 artarak 12 milyar 550 milyon dolar oldu.

İhracat Martta binde 3 arttı
01 Nisan 2013 Pazartesi 12:27 tarihinde eklendi.

İlk 3 ayda yüzde 3,3 artıp 36 milyar 484 milyon doları bulan ihracat, son 12 ay itibarıyla yüzde 10,8 artıp 153 milyar 714 milyon dolara ulaştı. 

 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mart ayı ihracat rakamlarını İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda ihracatın Mart ayında da arttığını bildiren Büyükekşi, bunda ekonomi aktörlerinin büyük payı olduğunu vurguladı. Mart ayında en büyük ihracatı 1 milyar 869 milyon dolar ile otomotiv sektörünün yaptığını duyuran Büyükekşi, şunları aktardı:
 
“Ardından giyim ile çelik sektörü geldi. Avrupa Birliği’ne ihracatımız Mart ayında yüzde 4 daraldı, buna mukabil Ortadoğu ve Afrika’ya yüzde 4, Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 1 arttı. Anılan ayda ihracatta yüzde 62 artış ile Libya, yüzde 30 artış ile Brezilya ve Bulgaristan,  yüzde 27 artış ile Çin öne çıktı. İhracatını en çok artıran ilimiz yüzde 28 ile Hatay oldu. Onu yüzde 5 ile Denizli,  İstanbul ve Bursa; yüzde 4 ile Gaziantep, yüzde 3 ile Ankara takip etti. Öte yandan İzmir’in ihracatı yüzde 3,  Sakarya’nın ihracatı yüzde 16, Kocaeli’nin ihracatı yüzde 20, Manisa’nın ihracatı yüzde 30 geriledi.”
 
“BÜYÜMEYİ İHRACAT SIRTLADI”
 
Türkiye’nin 2012’de yüzde 2,2 büyüdüğünü belirten TİM Başkanı Büyükekşi, “Türkiye, dünyada dolanan kara bulutlara rağmen büyüdü. Böyle bir ortamda ülkenin büyümesini ihracatçı sırtladı.” ifadelerini kullandı. 2013 için yüzde 4 büyüme hedefi koyulduğunu dile getiren Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti:
 
"Ancak bu sene net ihracatın büyümeye katkılarının sınırlı olacağı tahmin ediliyor. Çünkü ithalat cephesinde kıpırdanmalar görülüyor. İlk 2 ayda ihracat yüzde 8,3 arttı. Ekonomimizde dengelenme için net ihracatın büyümeye katkılarının minimum 2 puan olması gerekiyor. Bu nedenle ihracatın artışını güçlü kılmalıyız. Burada ihracatçılara daha çok finansman yardımı yapılmalı. Bir defa ekonominin dengeli büyümesi için kredi mekanizmasını yavaşlatmamak gerekiyor. Bu anlamda kredi proseslerinde seçici olunmasını, reel sektörü ve ihracatı destekleyici adımlar atılmasını bekliyoruz. İhracatın katkıları ile ekonomide dengelenme Türkiye’yi tüm dünyadan olumlu ayrıştırıyor. Reyting kurumları da bunun sinyalini veriyor. Geçenlerde Standard & Poor’s Türkiye’nin notunu artırdı. Bu kurum, notumuzu bir kademe artırdı. Ama bu kuruma göre halen yatırım yapılabilir seviyede değiliz. Bu not artışlarının ne kadar geç kaldığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle geç de olsa güç de olsa bu not artışlarından mutluyuz." 

CİHAN