İhracatçıya yeşil pasaport müjdesi!

İhracatçılara hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesi ile ilgili değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar uyarınca yaklaşık 22 bin ihracatçıya pasayort verilebilecek.

İhracatçıya yeşil pasaport müjdesi!
23 Mart 2017 Perşembe 11:53 tarihinde eklendi.
Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçen sene ağustos ayında 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ihracatçılara hususi damgalı pasaport verilebilmesinin önü açıldığı hatırlatıldı.
 
Söz konusu değişiklikle, son üç yılda ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebileceğinin kararlaştırıldığı vurgulandı. 
 
 
Açıklamada, Resmi Gazetede bugün yayımlanan “2017/9962 sayılı ‘İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar’ ile Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiği kaydedildi.
 
 
Ekonomi Bakanlığı açıklamasında pasaport verilmesi kuralları şöyle sıralandı:
 
 
“Son üç takvim yılı itibariyle, yıllık ortalama ihracatı;
 
 
- 1 milyon ile 10 milyon dolar olan firmaların bir,
 
 
- 10 milyon 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki,
 
 
- 25 milyon ile 50 milyon doları arasında olan firmaların üç,
 
 
- 50 milyon ile 100 milyon dolar arasında olan firmaların dört,
 
 
- 100 milyon dolar üzerinde olan firmaların beş
 
 
yetkilisine hususi damgalı pasaport verilmesini; bu kapsamda, 2017 yılında yaklaşık 22 bin ihracatçı firma yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilmesini öngörüyoruz.”
 
 
Açıklamada, ihracat performansının sürdürülebilir şekilde yükseltilmesi ve 2023 yılında dünya mal ticaretinden alınan payın yüzde 1.5’e çıkarılması ve dünyanın en iyi ekonomilerinden biri haline getirilmesi hedefi doğrultusunda ilerlendiği ifade edildi ve şöyle devam edildi:
 
 
“Ekonomi Bakanlığı olarak, ihracatçılarımızın önündeki engellerin kaldırılarak, mevcut pazarlarımızda yerimizi sağlamlaştırmak ve yeni pazarlara girmek amaçlarına hizmet edecek her türlü girişim için tüm imkânlarımızı seferber etmekte ve hiçbir fedakârlıktan kaçınmamaktayız. İhracatçılarımıza sağlanan hususi damgalı pasaport imkânı ile ihracatçılarımızın işlemlerini kolaylaştırarak önlerini açmayı, ihracatçılarımızın dünyanın her noktasında daha aktif ve daha görünür olmasını sağlamayı hedefliyoruz.”