İhracatta artış sağlandı

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen, Ağustos ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 artışla 10 milyar 594 milyon 536 bin dolar olduğunu söyledi.

İhracatta artış sağlandı
01 Eylül 2013 Pazar 16:17 tarihinde eklendi.
Ocak- Ağustos dönemini kapsayan 8 aylık ihracatın da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 artarak 98 milyar 887 milyon 720 bin doları bulduğunu açıkladı. Büyükekşi, konuşmasında Ortadoğu'daki gelişmelerin ihracata yansımasına da değindi.
 
Ege İhracatçılar Birliği ve Bodrum Ticaret Odası (BODTO) tarafından Grand Yazıcı Otel'de düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi Ağustos Ayı İhracat Verileri Toplantısı'na, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başkan vekilleri Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Ali Nedim Güreli, Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer ile 60'a yakın işadamı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BODTO Başkanı Mahmut Kocadon, "Bodrum olarak kültür balıkçılığı, mavi yolculuk, yat çekek, Bağlama ve marinalar sektörlerinde birinciliği kimseye kaptırmazken, Türkiye'deki iller arasına girip, Bodrum olarak vergi sıralamasında 32'nci sırada yerimizi aldık. Turizmden ise 1.5 milyar dolara yakın döviz girdisi sağladık. Bodrum'un ülke ekonomisine katkısı artarak devam edecektir" dedi.
 
İHRACAT GEÇEN YILA GÖRE ARTTI
 
TİM Başkanı Büyükekşi ise TİM verilerine göre, bu yılın Ocak- Ağustos döneminde ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 artarak 98 milyar 887 milyon 720 bin dolara yükseldiğini, son bir yıllık ihracatın ise yüzde 5.3 artarak 151 milyar 389 milyon 670 bin dolar seviyesine ulaştığını dile getirdi.

Ağustos ayı ihracatının da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 artışla 10 milyar 594 milyon 536 bin dolar olduğunu belirtti. Büyükekşi, "Ağustos ayında en fazla ihracat yapan sektör 1 milyar 447 milyon 762 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamülleri, olurken, bunu 1 milyar 401 milyon 805 dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti" diye konuştu.
 
İHRACAT YAPAN İLLER ARASINDA 32'NCİ
 
Muğla'nın geçen yıl en fazla ihracat yapan 32'nci il olduğunu ve ihracatın 243 milyon dolara ulaştığını belirten Büyükekşi, "Muğla'nın kilogram başına ihracat değeri 1 dolar. İlimizin markalaşma ve katma değere daha fazla yönelerek bu değeri, yaklaşık 1.5 dolar olan Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmasını bekliyoruz. Bu noktada Bodrum'un, dünyanın ilk 5 tatil merkezinden biri olma hedefini, yürekten destekliyoruz" dedi.
 
AVUSTURYA'YA TEPKİ
 
Türk TIR'larının geçişine Avusturya'nın kota koyduğunu ve bunu protesto ettiklerine değinen Büyükekşi, "Lojistik konusunda Avusturya ile bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Avusturya, Türk TIR'larının geçişine kota uyguluyor. Türkiye'nin talep ettiği 120 bin geçiş hakkının sadece 15 binini karşılıyor.

Türk TIR'ları, kalan geçişlerini tren yoluyla, gerçekleştirmek durumunda kalıyor. Bu tren yollarının birinin kapanması bile yılda 25 bin TIR'ımızın geçişine engel olacak. Türk ihracatçıları olarak, bu haksız tutumu protesto ediyor, AB'yi kendi imzaladığı sözleşmelere uymaya davet ediyoruz" diye konuştu.
 
AB'YE İHRACAT ATTI
 
Avrupa Birliği'ne ihracatın Ağustos ayında yüzde 6 arttığını açıklayan Büyükekşi, Afrika'da yüzde 17, Bağımsız Devlet Topluluğu'nda (BDT) yüzde 5, Kuzey Amerika ülkelerinde de yüzde 3 ihracat artışı yakaladıklarını kaydetti. En fazla ihracat artışı yapan ilk 10 ili değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, Ağustos ayında en fazla ihracat artışını, yüzde 128 ile Sakarya'nın yaptığını ifade etti. Sakarya'yı yüzde 119 artışla Kayseri'nin takip ettiğini bildirdi.
 
ÖN PLANA ÇIKAN ÜLKELER
 
Ağustos ayında ön plana çıkan ülkeleri de açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, bu ayda Etiyopya'ya ihracatın yüzde 262, Litvanya'ya yüzde 136, Malta'ya yüzde 117, Macaristan'a yüzde 45, Hollanda'ya yüzde 29, İspanya'ya yüzde 23 ve Çin'e yüzde 19 arttığını söyledi. Büyükekşi, Mısır'da yaşanan siyasi sıkıntılara rağmen ihracatın Ağustos ayında yüzde 13 arttığını, Suriye'ye ise Ağustos ayında yüzde 134 oranında bir ihracat artışı yakaladıklarını ifade etti.
 
ORTADOĞU DEĞERLENDİRMESİ
 
Bölgedeki jeopolitik risklerin, ihracatçıları olumsuz etkilediğini belirten Büyükekşi, "Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, insanlık vicdanını sızlatır bir noktaya geldi. Mısır'daki darbe ve sonrasında çoluk-çocuk demeden devam eden katliamları ve gelişmiş batı ülkelerinin, bu katliamlara sessiz kalmalarını adeta hayretle izliyoruz. İnsan bu çifte standarda adeta isyan ediyor. Suriye'de devam eden iç savaşta masum insanlara karşı kimyasal silah kullanılmasını kınıyoruz" dedi.
 
Yaklaşık iki saat süren toplantı sonunda sektöründe ihracat yapan başarılı şirket yöneticilerine plaket verildi.

DHA