İki köyün su kavgası

İzmir’in Kınık İlçesi’ne bağlı Örtülü Köyü ile komşusu Manisa merkeze bağlı Recepli Köyü, 38 yıl önce ortaklaşa yaptırılan kaynak suyu şebekesi nedeniyle karşı karşıya geldi.

İki köyün su kavgası
16 Nisan 2013 Salı 13:24 tarihinde eklendi, 1.106 kez okundu.

 

Recepli Köyü’nün yıllar önce tıkanan ve başka su kaynakları olduğu için onarımını yaptırmadığı şebekesini tekrar kullanmak istemesine Örtülü Köyü sakinleri izin vermeyince olaylar çıktı. Gerginliği, jandarma önlerken, çalışmalar şimdilik durdu.
 
Kınık’ın Örtülü Köyü ile Manisa’nın Recepli Köyü ihtiyar heyetleri, 1975 yılında anlaşarak sınırlarında kalan doğal kaynak suyuna hat döşedi. Ancak, kısa bir süre sonra Recepli Köyü’nün şebekesinde tıkanıklık meydana geldi. Başka su kaynakları da olduğu için Recepli Köyü, iddiaya göre o dönemde şebekeyi tamir ettirmedi. Ancak, geçen yıl yapılan tahlil sonuçlarında Recepli Köyü’nün suyunun içmeye elverişli olmadığı tespit edildi. Bunun üzerine köy, yıllar önce tıkanan doğal kaynak suyu şebekesi tekrar elden geçirtip, kullanmak istedi. Ancak, Örtülü Köyü Muhtarlığı buna karşı çıkıp, Kınık Asliye Hukuk Mahkemesi’nde suyun kullanım hakkının tekrar belirlenmesi için dava açtı. Mahkeme, tedbir kararı verdi. Ancak, susuz kalan Recepli Köyü Muhtarlığı’nın avukatlarının müracatı üzerine mahkeme bu defa 'kamu yararı' olduğu gerekçesiyle tedbirin iptali yönüne karar aldı. Tedbirin kalkmasının ardından Manisa İl Özel İdaresi, Recepli Köyü’nün su şebekesinin yenilenmesini ihale etti. İhaleyi alan firma, Örtülü Köyü’nün suyunu kesip, kepçeyle kazılan şebekedeki eski boruları çıkartıp, yerine daha geniş borular döşemek için çalışmalara başladı. Örtülü Köyü Muhtarlığı, İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak, İzmir Bölge İdare Mahkemesi, yetkisizlik gereksiyle, dava dosyasını Manisa Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderdi.
 
ÖRTÜLÜ KÖYÜ TEPKİLİ
 
Tüm bu gelişmeler Örtülü Köyü sakinlerini çileden çıkardı. Bunun üzerine kendi imkanlarıyla boru alıp, tekrar suyu köylerine verip, başında nöbet tutmaya başladı. Köylüler, Recepli Köyü’nün işi ihale ettiği firmanın çalışma yapmasına da izin vermedi. Recepli Köyü Muhtarlığı’nın şikayeti üzerine Kınık, Bergama ve Dikili Jandarma Komutanlığı ekipleri bölgeye sevk edildi. Jandarma trafik ekipleri, kaynağa giden yolu 6 kilometre kala trafiğe kapatarak, Örtülü köylülerinin traktörleriyle geçişine izin vermedi. Ancak, patikayı kullanan köylüler, kaynağa ulaşıp buradaki yolu kaya parçalarıyla kapatıp, iş makinelerinin girmesine izin vermedi. Kınık Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Yusuf Gezer köylüleri yolu açmaları için uzun süre ikna etmeye çalıştı, ancak, başarılı olamadı. 
 
Ortamın daha da gerilmesi üzerine İzmir İl Jandarma Komutanlığı’ndan takviye ekip istendi. Takviye ekipler beklenirken, Örtülü Köyü sakinleri, barikatı aşıp, iş makineleri ve üstlenici firma çalışanlarına saldırmak istedi. Olayların jandarma ekipleri, güçlükle önlerken, jandarma çalışmaları güvenlik gerekçesiyle iptal etti. Bunun üzerine öfkeli köylüler, bir süre daha kaynağın başında bekledikten sonra sessizce dağıldı.

DHA