İkinci 500'de borç kârı eritti

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) sıralamasında ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun toplam borçları, birinci gruptakilere göre daha hızlı yükseldi. Hızla artan borçlar faaliyet kârlarının yarıdan fazlasını eritti.

İkinci 500de borç kârı eritti
22 Temmuz 2014 Salı 10:57 tarihinde eklendi.
kinci 500 Büyük'te ilk üç sırayı, 187.9 milyon lira ciro ile Gamateks Tekstil, 187.7 milyon lira üretimden satışlarıyla KİBSAŞ Karadeniz İnşaat ve Beton Sanayi ve 187.7 milyon lira ciroyla Teksüt Süt Mamülleri aldı.
 
İSO'dan yapılan açıklamada, İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun, 2013 yılında net satışlarını, bir önceki yıla göre yüzde 13.4 artırarak 73.6 milyar liraya çıkardığı, vergi öncesi dönem kâr ve zarar toplamı kaleminin ise yüzde 30.2 azaldığı belirtildi.
 
BORÇLARDA HIZLI ARTIŞ
 
Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar, İkinci 500 Büyük’teki şirketlerin de Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ile benzer sorunlarla iç içe olduğu sonucunu ortaya koyuyor.
 
2013 yılında toplam borçları yüzde 28.5 ile Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’na göre 3 puan daha fazla artan İkinci 500 Büyük Şirket’in, özellikle uzun vadeli borçları, büyük şirketlere göre iki kat daha fazla, yüzde 61.8 arttı.
 
BORÇLAR KÂRLARI ERİTTİ
 
Geçen yıl döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın yarattığı finansal maliyetin, tıpkı Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda olduğu gibi İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda da oldukça yüksek olduğu görülüyor.
 
Borçlardaki bu hızlı yükselişe bağlı olarak, İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu, 2013 yılında faaliyetlerinden elde ettiği 5.4 milyar liralık karın yarısından fazlası olan 2.7 milyar lirasını finansman gideri olarak kaybetti.
 
BAHÇIVAN : ŞİRKETLER BORÇ SARMALINDA
 
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun, Birinci 500 Büyük şirketin performansından daha iyi bir performans sergilediklerine işaret etti ve ekledi:
 
"Bu şirketlerimiz ihracatlarını yüzde 3.7 artırarak hem Birinci 500 şirketten hem de Türkiye’nin toplam ihracatından daha iyi olduklarını göstermektedirler. Geçen yıl yaşanan bazı olumsuz gelişmelere karşın bu şirketlerimizin istihdamını yüzde 6.4 artırmaları da önemlidir."
 
Değerlendirmesini, "Fakat gelin görün ki bu sermaye, doğru bir finansman modeli ile desteklenmiyor" diye sürdüren Bahçıvan, "Net satışlarını yüzde 13, esas faaliyetlerini de yüzde 50’ye yakın artıran şirketlerin, bu karlarının yarısından fazlasını finansman gideri olarak kaybetmesi başka neyle açıklanabilir?" diye sordu ve şöyle devam etti:
 
"Bugün şirketlerimizin bunu yaşamasının en büyük nedeni, borçlarının varlıklarına oranının yüzde 60’ı geçmesidir. Küçük ve orta büyüklükteki şirketler de borç sarmalındadır. Kendi faaliyet alanlarında başarılı bir performans sergileyen sanayi şirketlerimizin, finansman sağlama ve kullanmada aynı başarıyı sergileyememesi üzüntü vericidir. Özellikle küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin bu anlamda desteklendiği takdirde, ekonomimiz istihdamdan katma değere, ihracattan teknolojik dönüşüme kadar birçok konuda özlemini duyduğumuz bir noktaya büyük bir hızla ulaşacaktır."