İkinci el araç satışında büyük tuzak

İkinci el aracını satanlara tuzak kuran ve onlarca kişiyi dolandıran çete üyeleri yakalandı. Savcılık çete üyelerine 7 ile 154 yıl arasında değişen sürelerde rekor hapis istedi.

İkinci el araç satışında büyük tuzak
09 Şubat 2012 Perşembe 14:00 tarihinde eklendi, 1.016 kez okundu.

 

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre ; Faaliyetlerini Avcılar, Esenyurt, Büyükçekmece ilçelerinde yoğunlaştıran ekibin planı, savcılığın devreye girdiği sürece kadar kusursuz işledi.
 
PLAN NASIL İŞLİYORDU?        
 
Araç sahibi ile temasa geçen iyi giyimli, düzgün aksanlı ekip üyesi normal bir müşteri gibi pazarlık yapıp, aracı ya tam değerinde ya da piyasa değerinin biraz üstü bir fiyatla satın alıyordu. Aracın satışı ile bir miktar da kapora veriliyordu. Araç satışında ikinci aşama ise noter satışını gerçekleştirmekti. İşte ekibin asıl faaliyeti bu noktadan sonra başlıyordu.
 
Suç örgütü üyeleri, aracın noter satışını üçüncü bir kişinin üzerine yaptıktan sonra kalan paranın ödemesi konusunda çeşitli bahaneler üretip ortadan kayboluyordu. Satışı genelde akşam üstü saatlere denk getiren ekibin bu süreçteki en yaygın bahanesi ise 'banka kapandı' veya  'havalem gelmedi' şeklinde oluyordu. Kimi durumlarda ise kalan bakiye için senet verildi, ancak senet tutarları ödenmedi.
 
Her dolandırılan aynı ekibi tarif etti   
 
Benzer şekilde onlarca aracın satışında dolandırıcılık yapan ekibin faaliyetleri ile ilgili değişik kişilerce savcılığa ve Emniyet'e şikayetler yağmaya başladı. Gelen şikayetlerde, ekip üyelerince kullanılan yöntem ve verilen eşgallerin birbiri ile örtüştüğü saptandı. Tespit edilen kişiler Mahkeme kararı ile teknik ve fiziki takibe alındı. Takip sonrası ekibin tüm faaliyetleri belgelendi; onlarca araç sahibinin aynı kişilerce dolandırıldığı saptandı.
 
4’ü tutuklu 14 sanık
 
Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül’ün talimatı ile gözaltına alınan ekipten 4 kişi hakkında tutuklama kararı alındı.
 
Savcı Gül’ün yürüttüğü soruşturma ile ilgili fezleke tamamlandı. Fezlekede suç örgütünün belli bir disiplin içinde hareket ettiği belirtilerek, örgütün iki yöneticisinin olduğu ifade edildi. Aziz Han ve Taner Karal’ın suç örgütü yöneticisi oldukları ileri sürülen fezlekede, şüpheliler arasında Esenyurt İlçe Emniyeti’nde görevli polis memuru Engin Şahin’in de olduğu ifade edildi.
 
39 bin liralık aracı 200 liraya aldılar!
 
Fezlekede suç örgütünün ağına düşen 20 kişiye ait araç satış işlemleri de sıralandı. Söz konusu işlemlerin tamamında aynı yöntemin kullanıldığı anlatıldı.
 
Şikayetçi İbrahim Topçu’nun 17 bin 650 liraya satın alınan aracı için 2 bin 500 lira kapora ödendi kalan kısmı ise ödenmeden araç üçüncü bir kişiye devredildi. Yine Ahmet Savaş’ın aracını 34 bin liraya satın alan ekip, bin 500 liralık kaporo verdikten sonra aracı kendi ekiplerinden biri üzerine geçirip sırra kadem bastı. Fezlekede anlatılan bir diğer işlem ise Serkan Güler isimli şikayetçinin aracına ilişkin. Güler’in aracı için 38 bin 750 lira pazarlık yapan ekip bu kez çok daha ‘cimri!’ davranarak 200 lira kaporo verip sonrasında ortadan kayboldular.
 
Suç örgütü ile ilgili soruşturma sürecini tamamlayan Savcı Gül,  ‘dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma’  suçlaması 14 kişi hakkında 7 ile 154 yıl arasında değişen sürelerde hapis istedi. Operasyon sürecinde kaçan 3 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.