İkinci el otomobil alıp satan yandı

Maliye Bakanlığı, bir yılda üç kez araba alan ve satan kişiye inceleme mektubu gönderdi.

İkinci el otomobil alıp satan yandı
05 Mart 2012 Pazartesi 12:33 tarihinde eklendi, 1.448 kez okundu.

 

Kira gelirini beyan etmeyen 300 bin ev sahibinin peşine düşen Maliye, şimdi de ikinci el otomobil satışlarını takibe aldı
 
Yılda 3 kez araba alan satan 623 bin kişiye inceleme mektubu gönderildi. Buna göre internet üzerinden veya şahsi olarak ikinci el araba alım satımı yapanlardan vergi alınacak. Ticari kaydı olmadığı halde çok sayıda araç alıp satanlara vergi cezası uygulanacak.
 
Söz konusu gelişmeyi Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Ekrem Şimşek açıkladı. Şimşek, 2011 yılında galeri, otomobil yetkili satıcısı ve kişilerle birlikte toplam ikinci el araç satışının ise 3 milyon 700 bin olduğunu vurguladı.
 
Ticaret Kanunu'nda yılda 3'den fazla gayrimenkul alım satımı yapan insanların bunun ticaretin yaptığı muamelesine tabi tutulduğunu kaydeden Şimşek, Bu işle ilgili ticarethane açması gerekiyor. Demek ki 3'den fazla yapıyorsun vergisini vermek zorundasın. Gelir vergisi, KDV ödemek zorundasın. Gelir İdaresi Başkanlığı da bu konuyla ilgili 623 bin kişiye inceleme mektubu gönderdi. dedi.
 
Geriye dönük olarak noter kayıtları, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil kayıtlarının TC Kimlik numaraları üzerinden incelemeye tabi tutulduğunun altını çizen Ekrem Şimşek, Yılda 10 ila 20 adet arası araba alım satımı yapan doktorlar, öğretmenler var. diye konuştu.
 
Araba alım satımı yapan kişilerin ödemedikleri verginin karşılarına çıkacağını dile getiren Şimşek, mektup gönderilenler içerisinde galericilerin de olabileceğini söyledi.
 
Geriye dönük kaç yıl inceleme yapılacağı konusunda net bir bilgiye sahip olmadıklarını söyleyen Şimşek, İstanbul'da bir arkadaşlarına 10 bin lira vergi matrahı çıkarıldığını aktardı. 
 
bigpara