İkinci elde büyük uyanıklık

Yüksek miktarda vergi borcu bulunan otomobil sahiplerinin, faiz ödememek için araçlarını sattıkları halde işlemlerini yaptırmadıkları belirlendi

İkinci elde büyük uyanıklık
28 Şubat 2011 Pazartesi 10:07 tarihinde eklendi.

 

İkinci el otomobilini satarken vergi borçlarının tamamını ödemek zorunda olan araç sahiplerinin, vergi affından yararlanmak için araçlarının tescil işlemlerini yaptırmadığı belirlendi. 
 
Bu yöntemle, binlerce aracın satış işlemlerinin Torba Yasa’yla birlikte yapılması bekleniyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük affı olarak nitelendirilen vergi ve prim alacakları başta olmak üzere birçok devlet alacağına ödeme kolaylığı getiren yasanının Meclis görüşmeleri ile Köşk’teki onay sürecinin uzaması, otomobil satışlarını da etkiledi.
 
Star Gazetesi'nin haberine göre, Maliye Bakanlığı’na ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gelen şikayetlerde, ikinci el araç sahiplerinin vergilerini zamlı tarifeden ödememek için satış işlemlerini yaptırmadığı öne sürüldü. Yapılan incelemelerde, ikinci el oto satışlarında ilginç bir ‘Torba Yasa cinliği’ tespit edildi. Buna göre, yüksek miktarda borcu bulunan ikinci el oto sahiplerinin, faiz ödememek için araçlarının satış işlemlerini yaptırmadıkları belirlendi.
 
TESCİL İŞLEMİ YAPMADILAR
Mevcut vergi kanunlarına göre, ikinci el aracını satan mükellefin tüm vergi borçlarını da ödemesi gerekiyor. Torba Yasa yürürlüğe girmeden önce yapılan işlemlerde, vergilerin faiz ve cezalarında indirim yapılmıyordu. Bu nedenle, Torba Yasa’dan yararlanmak isteyen araç sahipleri, alıcı ile bir sözleşme yapıyor. Ve parasını tahsil ediyor. Ancak aracın tescil işlemleri yapılmıyor. Böylece, araç sahibi Torba Yasa’dan yararlanma imkanı elde ediyor. Torba Yasa’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, bugüne kadar yapılan ancak tescil işlemleri yaptırılmayan ikinci el otolar nedeniyle, araç satışlarında patlama yaşanması bekleniyor.