İkizleri TEOG ayırdı

Liseye geçişte bu yıl ilk defa uygulanan ve on binlerce öğrencinin 2014-2015 döneminde eğitim göreceği okulları belirleyen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla ortaya çıkan skandallara bir yenisi İzmir'de eklendi.

29 Ağustos 2014 Cuma 17:39 tarihinde eklendi.
İzmir'in Bornova İlçesi Çamdibi semtinde oturan ve şu anda dedelerinin Ayvalık Altınova'daki evinde tatil yapan 15 yaşındaki ikizler Muzafer ve Sude Karaca birbirlerinden 152 kilometre uzaklıkta iki okula yerleştirildi.
 
İzmir'in Bornova İlçesi, Çamdibi'nde oturan ve doğdukları günden beri birbirlerinden ayrılmayan ikizler Muzaffer ile Sude Karaca'yı, TEOG ayırdı. Muzaffer, 24 kilometre uzaklıktaki Kemalpaşa'daki Ferzent Bulum Anadolu Lisesi'ne, Sude ise 128 kilometre ile İzmir'in en uzak ilçelerinden biri olan Karaburun'daki Çok Programlı Anadolu Lisesi yerleştirildi. Tercih döneminde 20'nin üzerinde okulu tek tek gezen, yerleştirme sonuçlarına isyan eden Karaca Ailesi aile çözüm bulmak için harekete geçti. Aile, Sude'nin naklinin Kemalpaşa'da okula yerleştirilen kardeşinin yanına alınması için dilekçe verdi.
 
TERCİH YAPTIKLARI OKULLARI TEK TEK GEZMİŞLER
 
Minibüsçülük yapan ve çocuklarının eğitimine çok önem verdiğini söyleyen baba Bülent Karaca, "Çocuklarım Bornova'daki Hilal Necmiye Hüsnü Ataberk Ortaokulu'nda okudu. Şimdiye kadar hiç ayrılmadılar, bundan sonra da ayrılsınlar istemiyorduk.

O yüzden her ikisine de aynı tercihleri yaptık. Tercih dönemi ilk olarak verilen broşürü en ince ayrıntısına kadar okudum. Daha sonra bir hafta boyunca işi gücü bırakıp yazacağımız bütün okulları tek tek gezdim. Okul çevresinden servisine varıncaya kadar her şeylerini inceledim. Çocuklar uzak bir yere gitmesinler diye çevremizdeki okullardan A Grubu'ndan 13, B Grubu'ndan da 4 okul, 3 ilçe seçtik" dedi.
 
TERCİH ETMEDİKLERİ OKUL ÇIKTI
 
Çocuklarının tercih ettikleri okullardan birine mutlaka yerleştirileceği umuduyla rahat ettiğini anlatan Bülent Karaca, "Nokta atışı olsun, çocuklar uzak bir yerlere gitmesinler diye yüzdeliği düşük birkaç okul da yazmıştık.

Muzaffer yüzde 47'lik, Sude ise yüzde 52'lik dilimde yer aldı. Tercihler arasında bulunan ve yüzde 68'lik dilimde yer alan Kemalpaşa Ferzant Bulum Anadolu Lisesi'ne yerleştirilmelerini beklerken sonuçları öğrenince şok olduk. Muzaffer, tercih listesinin son sıralarında bulunan Kemalpaşa'daki okula, Sude ise ne okul ne de ilçe tercihleri arasında olan, yazmadığımız Karaburun'daki Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi'ne yerleştirilmiş" diye konuştu.
 
OKUL VE KONTENJAN PEŞİNE DÜŞTÜK
 
Kızını İzmir merkezindeki bir okula naklettirmek için dilekçe verdiğini ifade eden Bülent Karaca, "Bütün herkeste aynı şikayet var. Herkes kan ağlıyor. Okul ve kontenjan peşine düştük. Özel okula nakil yaptıracaklar gidecek ki yer açılsın, biz de çocuğumuzu aldıralım.

Özel okula gidecek öğrenciler var ama nakiller açılmadığı için onlar gidemiyor, onlar gidemediği için kontenjan açılmıyor. Bu nedenle bizler de çocuklarımızı naklettiremiyoruz. Bütün bunların yanında, okulların açılması beklenecek. Bu durumda 2-3 hafta çocuğumu buradan Karaburun'a nasıl götürüp getireceğim? Bu çocuk kaçta kalkacak, kaçta yatacak? Bunları düşünen yok" diyerek, tepkisini dile getirdi.
 
Sonuçlar açıklandığından bu yana çalışamadığını anlatan Karaca, "Minibüsü şoföre verdim, kontenjan peşinde koşturuyorum. Bu haftayı böyle geçirdik, haftaya da aynı şey olacak. Karaburun'daki okula dilekçe verip, Sude'nin naklini Kemalpaşa'daki kardeşinin yerleştirildiği okula istedim. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de Karaburun'daki okulun mesafesenin oturduğumuz adrese uzak olduğunu belirten bir dilekçe verdim. Ancak, dilekçelerime henüz bir cevap alamadım. Okul bulana kadar bu böyle sürecek" dedi.
 
"ÖĞRENİNCE HIÇKIRA HIÇKIRA AĞLADI"
 
Çocuklarının hiç ayrılmadıklarını söyleyen anne Dilek Karaca ise, "Çocuklarım şimdi dedelerinin yanında. Sonuçları öğrenmek için telefon açtıklarında Sude hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı. Bunlar ikiz, sürekli kavga etseler de ayrı kalamıyorlar. Sude Karaburun'a gidemeyeceğine göre yeni formül arıyoruz, ama bulamıyoruz, sıkıştık kaldık" diye konuştu.
 
"AYNI OKULDA OLMAK BİZİM İÇİN AVANTANJ"
 
İkizi Sude ile daha önece olduğu gibi aynı okula gitmek istediğini belirten Muzzafer Karaca, "Şimdiye kadar hep aynı okullarda okumak, bizim için avantaj oluyordu. Hastalanıp, evde kaldığımda kardeşim okula gidiyordu. Okulda anlatılan dersleri evde benimle tekrarlıyordu. Anlamadığımız konularda da birbirimize yardımcı oluyorduk. Ayrılmak istemiyoruz. Aynı yerde olup, birbirimize destek olmak istiyoruz" dedi.

DHA