İklim değişti, insanoğlu gelişti

Bilim insanlarının yaptığı evrim araştırmasında, insanlığın büyük iklimsel değişiklikler sayesinde gelişerek yeryüzüne yayıldığı ortaya çıktı..

İklim değişti, insanoğlu gelişti
21 Kasım 2011 Pazartesi 08:28 tarihinde eklendi.

 

Cambridge Üniversitesi ve Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden uzmanların yer aldığı ekip, insanlığın 2 milyon yıllık evrim sürecini inceledi.

Araştırmada, dünya sıcaklığının aşırı yükseldiği veya düştüğü dönemlerle insanların evrimi arasında doğrudan bir bağlantı olduğu tespit edildi. Zeka ve doğaya uyum sağlama yeteneğinin de büyük iklim değişikliklerinin sonucu ortaya çıktığı görüldü. Uzmanlar, insan genetiğini ve sosyal evrimini etkileyen büyük iklim koşullarını şöyle anlattı:
 
-İlk evrimsel devrim 2 milyon yıl öncesine dayanıyor. Afrika kıtasının sık ormanları arasında yaşayan insanlar, kuraklığın başgöstermesiyle “Homo erectus”lara (dik duran insan) evrildi. Zira, kuraklık geniş araziler üzerinde avlanarak yaşamayı zorunlu kılmış, “maymun adamlar” koşmaya ve iki ayaklarının üzerinde durmaya başlamıştı.
 
-İkinci en önemli evrim, 450 bin yıl önce yaşanan buzul çağına denk geliyor. Buzul Çağı, Homoerectusların yakın akrabası olan Homo Heidelbergensisler, Avrasya’ya yayıldı.
 
- Avrupa’da yayılanlar “neandertallara” evrilirken, Asya’dakiler “denisovanlara” evrildi. Afrika’da kalan üçüncü kol ise, bir başka kuraklık çağına kadar 60 bin yıl boyunca burada modern insana doğru evrilmeye devam etti. Buradaki insanlar sıcaklıktaki her bir derece artışına paralel olarak kuzeye doğru göç etti.
 
Cambridge Üniversitesi’nden arkeoloji uzmanı Rhiannon Stevens, küresel ısınmanın insan evrimi için faydalı olduğunun söylenemeyeceğini fakat yüz binlerce yıllık tarihe bakıldığında küresel hava hareketlerinin evrimle kesin bir bağlantısı bulunduğunu ifade etti.