İktidar vekilleri beklenen ilgiyi görmedi

Yolsuzluk operasyonları sonrası Avrupa’ya çıkarma yapan AK Partili 10 milletvekili, birçok şehirde “milli iradeye saygı” konferansları verdi. Ancak hem katılım hem de konu olarak beklenen ilgiyi göremeyen organizasyonda vatandaşlar vekillere genellikle askerlik, mavi kart, emeklilik gibi meselelerini sormayı tercih etti.

İktidar vekilleri beklenen ilgiyi görmedi
16 Ocak 2014 Perşembe 17:27 tarihinde eklendi.

Stockholm’deki konferansta Mehmet Metiner’in ölen Ergenekon tutuklusu Kaşif Kozinoğlu’nu örnek göstererek Hizmet Hareketi’ni eleştirmesi dikkat çekerken, milletvekilleri Avrupa’da birçok sivil toplum kuruluşu (STK) ile de temasta bulundu. AK Partili vekillere tepki gösteren Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner, “STK’lara adil davranmayanlar, darboğaza düşünce kapımızı tıklıyor” dedi.

Hükümetin Avrupa’daki sivil toplum uzantısı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından organize edilen konferanslar, hem katılım hem de konu ve içerik olarak beklenen ilgiyi görmezken, “icraatlar”a ağırlık veren vekiller, yolsuzluklar konusunda ise genel değerlendirmeler yapmayı tercih etti.

Avrupa’da Türklerin en yoğun yaşadığı ülke olan Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen ve AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal’ın konuştuğu konferansa çevre iller, hatta Hollanda ve Belçika’dan katılım oldu. Fakat buna rağmen katılımcı sayısı ancak 250 civarında oldu.

Adıyaman Milletvekili Salih Fırat’ın katıldığı Offenbach’taki konferansa katılım 150 civarında kalırken, Münih’te Ordu Milletvekili İhsan Şener’in konuştuğu toplantıya sadece 60-70 civarında vatandaş iştirak etti.

ERTUĞRUL SOYSAL: ALLAH BELASINI VERSİN!

Mehmet Metiner’in İsveç-Stockholm’deki konferansına ise en fazla 60-70 kişi katılırken Fransa’daki toplantılara da düşük katılım oldu.

AK Parti Milletvekili Ertuğrul Soysal’ın Lyon, Valence, Macon ve Saint Etienne şehirlerinde düzenlenen konferanslarına ortalama 100’er kişinin katıldığı gözlemlendi.

Soysal, Lyon’daki konuşmasında son operasyonları “komplo” diye niteledi. Yolsuzlukların üzerine en çok gidenin AK Parti hükümeti olduğunu iddia eden Soysal, “Yolsuzluğu örtenin Allah belasını versin!” dedi.


METİNER: HAZRET, KÂŞİF KOZİNOĞLU DİYOR Kİ

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner’in Stockholm’deki konferansta, Ergenekon tutuklusuyken hapiste ölen MİT’çinin sözleriyle Hizmet Hareketi’ne iftira atıp bunu “dış komplo”ya dayanak yapması dikkat çekti.

Cihan muhabirinin de izlediği konferansta Metiner şu ifadeleri kullandı: “Kaşif Kozinoğlu diye birisi var. Ergenekon davasında tutukluydu. Cezaevinde öldü, toprağı bol olsun. Aydınlık Yayınları; bilirsiniz, bu derin ulusalcı grubun gazetesinin bir yayın grubu. Oradan çıkan bir kitabı var. Diyor ki hazret; ‘kurtuluş vakti gelmiştir, ilahlar AKP’nin gitmesi için vakit geldiğini söylüyor.’ 2011 yılında söylüyor. Bu ilahlar ABD, İsrail, bu ‘one minute’un intikamını mutlaka alacaklardır diyor. Almanya, Fransa, Rusya, İran, Suriye; bunlar çok yakında dışarıdan düğmeye basacaklar, Tayyip Erdoğan’ı götürecekler AKP’yi götürecekler diyor. İçerdeki ergenekoncu unsurlara akıl veriyor. Sizler de bu yeni konsepte uygun bir biçimde kendinizi konumlandırın. Psikolojik harekat için şu şu konuları öne çıkartın diyor. Devam ediyor, ‘Şu anda bu gidişatı cemaat medyası görmüştür ve RTE’ye çok ağır yüklenmektedir. İşte zaman bu zamandır diyor. Bunu, hazret 2011’de yazıyor. Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve Norveç gizli servisleri ile İsrail, AK Parti’nin iktidarda olmasını kendi ülkelerine yönelik tehdit olarak görmektedir diyor.”

“Biraz da ayakkabı kutularını konuşsanız” diyen bir vatandaşa ise Metiner, para sayma makinesi ve ayakkabı kutuların hazırlanan mizansenin bir parçası olduğunu iddia etti. Toplantı sonrası düşüncelerini dile getiren bazı vatandaşlar, Metiner’in hiçbir belge ortaya koymadan Ergenekon davasından hapis yatmış birinin sözlerinden yola çıkarak Hizmet Hareketi’ne iftiralarda bulunmasını kendisine yakıştıramadığını ifade etti.

VATANDAŞIN GÜNDEMİ BAŞKA

Diğer yandan vatandaşların, vekillerin Türkiye’deki yolsuzluk operasyonlarıyla ilgili sunumlarından çok kendi sorunlarına ilgi gösterdiği gözlendi. AK Partili vekillerin ‘operasyon’ sunumlarına karşılık vatandaşların askerlik, mavi kart, emeklilik gibi somut sorunlarıyla ilgilendiği, vekillere bu yönde yoğun sorular yönelttiği gözden kaçmadı. Örneğin soruların yazılı alındığı Münih’teki buluşmada yolsuzluk operasyonlarıyla ilgili sadece bir soru sorulması, diğerlerinin vatandaşın sorunlarıyla ilgili sorular olması dikkat çekti.

Köln’de konuşan AK Parti Milletvekili Mahir Ünal, yolsuzluk operasyonları için “darbe”, “komplo” gibi nitelendirmelere girmedi; ancak operasyonların AK Parti Hükümeti’ni itibarsızlaştırma, yıpratma operasyonu olduğunu savundu. “AK Parti içinde yolsuzluğa bulaşmış olanlar olabilir” diyen Ünal; ama mücadele yönteminin böyle olmaması gerektiğini savundu.

Adıyaman Milletvekili Salih Fırat ise Offenbach’ta, 40 ilde daha operasyonlar yapılmak istendiği için görevden almaların tedbir amaçlı olduğunu savundu. Fırat, “Cemaat içindeki çetenin yaptıklarının, dış güçlerce desteklendiğini” ileri sürdü.

ÖNER: STK’LARA EŞİT DAVRANMAYANLAR, ŞİMDİ KAPIMIZA GELİYOR

AK Partili vekiller, Almanya başta olmak üzere uğradıkları kentlerde sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret etti. Kendilerine ziyareti Cihan’a aktaran ATİB Genel Başkanı İhsan Öner, "STK’lara adil davranmayanlar, darboğaza düşünce kapımızı tıklıyor. Türkiye’deki gelişmeleri kendilerine göre yorumluyor, enformasyon veriyorlar” dedi. Ancak kapılarının herkese açık olduğunu vurgulayan Öner şöyle konuştu: “Anlattılar, biz de görüşlerimizi söyledik. Keşke sadece darboğaza düşüldüğünde değil her zaman kapılarımız tıklansa. Her gelen siyasi iktidar burada kendine muhatap bir STK bularak veya kurarak, geri kalanı dışlayarak buradaki meselelere çözüm bulamaz. Zaten buradaki meselelere çözüm aradıklarını düşünmüyorum.”

Bugüne kadar eşit muamele görmediklerinden yakınan ATİB genel başkanı,“Bazı STK’lara kaynak aktarıldığı gizli saklı şeyler değil. Her iktidar kendi STK’sını muhatap alıyor, size de ayıp olmasın diye kahvaltılarda görünüyorlar” diyerek tavır koydu.


CİHAN