"İktidarı eleştirmek istemiyorum"

CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çaycuma ilçesinde Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesiyle ilgili “Filyos Projesi'nin yeniden ele alınıp bu nehrin ıslah edilmesi lazım” dedi.

İktidarı eleştirmek istemiyorum
08 Nisan 2012 Pazar 21:14 tarihinde eklendi.

 

Karabük'te çeşitli temaslarda bulunan Kılıçdaroğlu, daha sonra Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine geçen Kılıçdaroğlu, Filyos Çayı üzerindeki köprünün çöktüğü bölgede incelemelerde bulundu. Yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi alan Kılıçdaroğlu, kayıp yakınlarıyla görüştü.

Kılıçdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaybolan minibüsün bulunamadığına yönelik kendisine bilgi verildiğini, bir kadının cesedinin beline kadar kuma gömülü olarak bulunduğunu belirterek, bugün cenazesinin kaldırıldığını söyledi.

Diğer kayıplarla ilgili herhangi bulgu olmadığını anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Helikopterlerin arama yaptığı ama bir sonucu ulaşamadığı ifade ediliyor. Burada araçlar nehrin yönünü değiştirmeye çalışıyorlar. Eğer bunun altında bulabilirlerse minibüsü, böyle bir olasılığın yüksek olduğu ifade edildi, 'o zaman naaşlara ulaşmak daha kolay olacak' diye belirtildi. Filyos Projesi'nin yeniden ele alınıp bu nehrin ıslah edilmesi lazım. Yıllardır söyleniyor bu. 111 milyon liralık bir kaynak ayrılmış durumda. Ama 5 milyon liralık ödenek ayrılmış. Bu ödenekle bunun ıslah edilmesi mümkün değil. Filyos Projesi kapsamında buranın ele alınıp yeniden dizayn edilmesi, yeterli kaynak ayrılması lazım. Ölen yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. 5 yurttaşımızın da köprü çöktükten sonra kaybolduğu ve onlara da ulaşılmadığı yetkililer tarafından ifade edildi.”

“İhmal iddialarına yönelik size bilgi geldi mi” sorusunu Kılıçdaroğlu, şöyle yanıtladı:

“İhmal iddialarıyla ilgili bilgi geldi ama ben bu olayda doğrudan siyasi iktidarı eleştirmek, onlar görevini yapmadığı gibi bir duyguya kapılmak istemiyorum. Böyle bir eleştiri getirmek istemiyorum. Az önce de ifade ettim, bu projenin ele alınması ve bu nehrin ıslah edilmesi lazım. Taşkınlar hemen hemen her yıl oluyor, bu sefer felaketle sonuçlandı. Bu taşkınların yaşanmasına karşın 5 milyon liralık kaynak ayırarak nehri ıslah etmeye çalışıyorsunuz. Bu mümkün değil, mümkün olmadığını gördük. Yurttaşlarımızın hayatı söz konusu, burada onlar yaşamlarını yitirdiler. İnşallah ders olur ve gerekli kaynak ayrılmış olur.”
Bir gazetecinin köprünün ayaklarıyla ilgili eleştirisini dile getirdiğini ve bu köprünün her an yıkılabileceğini ifade ettiğini bildiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“O gazeteci arkadaşımız burada yaşıyor ve gerçekleri görüyor ama bu gerçekler Ankara'ya bizim arzu ettiğimiz oranda yansımadığı için gerekli önlemler alınmıyor. Bizim ülkemizin bir özelliği var, bir yerde risk varsa, riskin olmasını bekliyoruz, insanlar hayatını kaybediyor, ondan sonra önlem alıyoruz. Uygar ülkeler ise risk olmadan önlem alırlar ve insan yaşamını güvence altına alırlar. Bizimle uygar ülkeler arasında böyle bir paradoks var. Buradaki tablo da bunun benzeri. Bu nehrin ıslah edilmesi gerektiğini pek çok kişi dile getirdi ama önlem alınmadı. Şimdi köprü yıkıldı, yurttaşlarımız yaşamlarını yitirdiler, umuyoruz ki bu bize son ders olur.”

Kılıçdaroğlu, 'yakınlarını kaybeden vatandaşlarla bir araya gelecek misiniz?' sorusunu da, “Kardeşini yitiren yurttaşımızla karşılaştık ona başsağlığı diledim. Biraz sonra hayatını kaybeden ve cesedi bulunan yurttaşımızın evine giderek başsağlığı dileyeceğiz” diye cevaplandırdı.