İlaçlardaki katkı payı, eczacılarla hastaları birbirine düşürdü

Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile vatandaş doktorun yazdığı bazı ilaçları katkı payı ödeyerek alabiliyor.

İlaçlardaki katkı payı, eczacılarla hastaları birbirine düşürdü
01 Ekim 2014 Çarşamba 16:26 tarihinde eklendi.
Eczacılar, ise doktorun yazdığı ilaca fazla para ödeyemeyen vatandaşa durumu anlatmakta zorlanıyor. Vatandaş ise yıllarca ücretsiz aldığı ilaca para isteyen eczacıyla kavga ediyor. Eczacı Gülhan Göztok, “İlaç fiyat farklarından dolayı vatandaşlar ve biz eczacılar olarak çok sıkıntılıyız. İlaçlardan doğan fiyat farklarından dolayı özellikle kronik hastalarda sorun çıkarıyor. Çünkü hastalar senelerce bu ilaçları kullandığı için bir değişikliğe açık değiller.” dedi. 
 
Sağlıkta yeni uygulama en çok vatandaşları ve eczacıları etkiledi. Hastalar bugün, doktorun yazdığı ilaca fark ödeyeceğini eczanede öğrendi. Özellikle kronik hastaların sorun çıkardığını ifade eden Eczacı Gülhan Göztok, “İlaç fiyat farklarından dolayı vatandaşlar ve biz eczacılar olarak çok sıkıntılıyız. İlaçlardan doğan fiyat farklarından dolayı özellikle kronik hastalarda sorun çıkarıyor. Çünkü hastalar senelerce bu ilaçları kullandığı için bir değişikliğe açık değiller, haklı olarak. Uzun süredir bunu kullanıp tedavi olmuşlar. Yeniliğe açık değiller. Özellikle yaşlı hastalar için söylüyorum bunu. Antidepresan ilaçlarda sıkıntı yaşıyoruz. Psikolojik tedavi gören hastalar bunlar. Değişikliğe hiç açık değiller. İlaç değişikliğinde fiyat farkını ödemek istemiyor. Sürekli müşterilerimizden, ‘Senelerdir ben bunu ücretsiz alıyorum. Neden fiyat farkı çıkıyor’ gibi sorularla karşılaşıyoruz. Aynı etken maddeli başka bir ilacı devletin ödediğini söylüyoruz ancak hasta buna karşı çıkıyor. Bu tarz sorunlarda hastalar başka eczanelere yöneliyor. Orada da aynı sorunlar var ama bazı eczaneler bu farkları almıyor. Bu sefer eczaneler arası haksız rekabet oluşuyor. Kendi inisiyatifleri kullanarak o farkları almıyorlar. Buda bir sıkıntı. Eczaneler aynı kurala uymadığından dolayı hasta kaybımız oluyor. Tabi ki herkesin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Eczanelerin arka planda tutulup devletin bunu açıklaması gerekiyor. Zor durumda kalıyoruz, işleyiş yavaşlıyor. Sıkıntı çıkaran hastaları incitmeden, kırmadan nasıl açıklama yapabiliriz diye düşünüyoruz. Ve çoğu zamanda sıkıntı çekiyoruz.” diye konuştu. 
 
Mide ve ağrı kesici gibi ilaçlarda fiyat farkı oluştuğunu belirten Eczacı Ahmet Erel, “Bazı ilaçların fiyatları firmalar tarafından düşük belirtiliyor. Bu fiyatları uygulayarak SGK ilaç uygulaması diyerek en alt taban fiyatı ödüyor. Örneğin bir ağrı kesici hap almaya geldiğiniz zaman kurumun ödeyeceği belli bir fiyat var. İlaç 5 liraysa kurumun ödeyeceği fiyat 3 lira. Vatandaş bu ilaç için 2 lira fark ödüyor. Çoğu vatandaş durumu olmadığı için ilacını almadan gidiyor. Vatandaşa bunu anlatmakta zorlanıyoruz. İlacı almadan gidiyorlar. Firmaların fiyatlarını kuruma göre belirleyip taban fiyat fiyatlarını uygularsa büyük ihtimalle farklar kaldırılacak. O şekilde devam edilebilir. Mağdur olan vatandaş. Biz de mağduruz çünkü işlerimiz açısından durgunluk yaşanmaya başladı.” şeklinde konuştu.
 
Kronik kalp hastası Bircan Ergin, 8 yıldır kullandığı ilaca artık 3.5 lira fark ödeyerek aldığını söyledi. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olduğunu ifade eden Ergin, şöyle devam etti: “8 senedir kullanıyorum. Ölene kadar da doktorum bunu kullanacaksın diyor. Fiyat farkını vermek istemiyorum. Yıllarca çalıştım SSK’da emekli oldum. Fark ödeyerek ilacı kullandığım zaman normal vatandaşla aramda hiçbir fark kalmıyor.”