İlaçtan katkı payı alınması komisyondan geçti

İlaçtan katkı payı alınması ve Van depremi mağdurlarına yönelik düzenlemeleri içeren kanun tasarısı, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda benimsendi.

İlaçtan katkı payı alınması komisyondan geçti
15 Aralık 2011 Perşembe 18:58 tarihinde eklendi, 3.647 kez okundu.

"Tali komisyon" sıfatıyla toplanan komisyon, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısını görüştü. 
    
Tasarıya göre, memuriyet görevlerinden emeklilik dışında nedenlerle ayrılmış olanların, son defa Emekli Sandığı Kanunu veya Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun tabi görevlerde çalışıp çalışmadıklarına bakılmaksızın, tabi oldukları sigortalılık statüleri için öngörülen aylık bağlama şartlarını taşıyarak aylık bağlananlara emekli ikramiyesi ödenecek. İkramiye ödenecekler için İş Kanunu'nun kıdem tazminatına ilişkin hükümleri esas alınacak. 15 yıldan az hizmet süresi olanlara ikramiye ödenmeyecek. 
    
SGK Başkan Fatih Acar, bu kapsamda 293 bin kişinin bulunduğunu, açılan davalarla hukuki ihtilafların ortaya çıktığını belirtti. Tasarıyla, memuriyetten istifa eden kişilere ikramiye ödenmesine ilişkin usul ve esasların yeniden belirlendiğini belirten Acar, "İş Kanunu'na tabi şartlar oluşmuşsa bu memurlarımıza emekli ikramiyesi ödenebilecek" dedi. 
    
Komisyon, ilaç kullanımında tasarrufu özendirmek maksadıyla, "reçetede yer alan her bir ilaç kalemi veya kutu adedi için 3 Türk Lirasını geçmemek üzere katılım payı" uygulanmasının "Reçete başına 3 TL, 4 kalemden sonra her kalem için 1 TL" olarak değiştirilmesi önerdi. 
    
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, Van'da meydana gelen depremler sonucunda malul kalan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine, en az 30 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi veya bir aylık kesenek ile karşılık bildirilmiş veya ödenmiş olmak şartıyla Kanunda öngörülen prim ödeme süresi, hizmet, prim ve prime ilişkin borcu olmama ve sigortalılık sürelerine ilişkin diğer şartlar aranmaksızın kanun hükümlerine göre kurumca aylık bağlanacak. 
    
Bu şekilde bağlanan aylıklarla ilgili kanunda öngörülen prim veya kesenek ile karşılıkların eksik olan kısmı Maliye Bakanlığı tarafından SGK'ya ödenecek. 
    
Bu kapsama girenlerden depremler sonucunda yaralanan veya sakat kalanlara verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacak. 
    
Komisyon, tasarının bu maddesinin, 2011 yılında meydana gelen tüm depremler için uygulanması yönünde genişletilmesini önerdi. 
    
Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli gördüğü hallerde kişilerin ulaşım hizmetlerini hizmet satın alma ve kiralama gibi usullerle temin etme yetkisi veriliyor. 
    
Tasarıyla, Yeşil kart sahiplerinin Genel Sağlık Sigortasına devredilmesinden sonra da mevcut uygulamanın aynı şekilde devam ettirilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilendiriliyor.