"İlk aşama Temmuz'da tamamlanacak"

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çözüm sürecinde ilk aşamanın Temmuz başında tamamlanacağını belirterek, ikinci aşamanın demokratik ve anayasal değişiklikler boyutuyla hızlanmasını ve hayata geçmesini beklediklerini söyledi.

İlk aşama Temmuzda tamamlanacak
09 Haziran 2013 Pazar 22:54 tarihinde eklendi.
 
BDP Grup Başkanvekili Baluken, partisinin Yalova İl Teşkilatı tarafından Şaban Temüge Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen yemeğe katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baluken, "Çözüm süreci ile ilgili birinci aşama Haziran sonu Temmuz başı itibariyle büyük ölçüde tamamlanacak ve top hükümette olacak.

İkinci aşamanın demokratik ve anayasal değişiklikler boyutuyla hızlanması ve hayata geçmesini bekliyoruz. Bütün halkımızın beklentisi budur. Belirli küçük, ırkçı, şövenist, aşırı milliyetçi kesimler dışında 76 milyon insanımızda bu konuda ortak bir duygu oluşmuştur. Dolayısıyla hükümetin ikinci aşamanın gereklerini yerine getirmesi konusunda hızla somut bir takım adımlar atması ve demokratikleşmeyle ilgili bir takım düzenlemeler yapması gerekiyor" dedi.
 
Baluken, geri çekilen PKK'lı sayısı ile ilgili soruya, "Bunu bizim bilmemiz mümkün değil. Bunu KCK Yürütme Konseyi'ne sormak lazım ama Haziran sonu, Temmuz başı itibariyle büyük oranda tamamlanacak" dedi.
 
Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili de konuşan İdris Baluken, "Çıkış noktası son derece haklı olan, ekolojik duyarlılık ve Türkiye'nin daha fazla demokratikleşmesiyle ilgili taleplerin dile getirildiği, önemli bir eylemsellik oraya konuldu.

Tabi AKP Hükümeti'nin otoriter, baskıcı, yasaklamaya çalışan ve 'her şeyi ben bilirim' dayatmasında bulunan anlayışıyla giderek çeperi genişleyen bir direnişe dönüştü. Biz başından beri Taksim'deki bu haklı taleplerin arkasında olduğumuz, bu mücadelenin içerisinde bulunduğumuz belirtik. Şu andaki pozisyonumuz aynıdır" diye konuştu.
 
"REJİM KAVGASIYMIŞ GİBİ HİSSETTİRMEYE ÇALIŞTILAR"
 
Gezi Parkı olaylarının, farklı çevrelerle AK Parti arasındaki rejim kavgası gibi hissettirilmeye çalışıldığını kaydeden Baluken, "Ancak genişleyen çeperle beraber, bu Taksim'deki haklı direnişi farklı bir yöne çevirmek isteyen; Ergenekoncu, ulusalcı, farklı çevrelerle AKP arasındaki bir rejim kavgasıymış, bir statüko rövanşıymış gibi hissettirmeye çalışan bir arayış oldu.

Ne AKP, ne de bu ulusalcı, Ergenekoncu çevrelerle ortak hareket etmeyeceğimizi, orada direnen, demokrat, devrimci, sol, ötekileştirilen bütün kesimlerle birlikte olduğumuzu söyledik. Şu anda da duruşumuz, pozisyonumuz aynıdır" dedi.
 
"BAŞBAKANIN YAKLAŞIMI SON DERECE YANLIŞ"
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili yaklaşımını eleştiren İdris Baluken, "Daha çok bir başbakan pozisyonunda değil de AKP genel başkanı pozisyonunda, kendi tabanına mesaj veren bir duruşu var.

Başbakan sorumluluğu taşıyan bir kişinin 76 milyonu kapsayacak şekilde sorunun çözümüne yönelik, 'Ne yapılabilir' noktasında duruş göstermesi gerekiyor. Bunlar yapılırsa ülkemizdeki demokrasi, özgürlükler ve önümüzdeki barış süreci açısından da ciddi kazanımlar ortaya çıkarılabilecek. Yeni bir takım gelişmeler yaşanabilir görüşündeyiz" diye konuştu.

DHA