İlk duruşmada 2 tahliye

Mardin'in Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili açılan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum'da görülmesi kararlaştırılan davanın ilk duruşması sona erdi. Duruşmada mahkeme tutuklu bulunan sanıklardan M.Ç ve A.Ç'nin tahliyesine karar

03 Eylül 2009 Perşembe 07:30 tarihinde eklendi.

Mardin'in Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili açılan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum'da görülmesi kararlaştırılan davanın ilk duruşması sona erdi. Duruşmada mahkeme tutuklu bulunan sanıklardan M.Ç ve A.Ç'nin tahliyesine karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 14 Ekim 2009 tarihine ertelendi.

Saat 19.30'da verilen aranın ardından saat 20.00'de tekrar başlanan Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 1'i çocuk, 11 tutuklu sanık, Çorum Barosunun sanıklar için atadığı 12 avukat ile mağdurların avukatları katıldı.

Duruşmada 11 sanığın savunmalarının yanı sıra 17 müştekinin ifadeleri alındı.

Mahkeme 1'i çocuk 11 tutuklu sanıktan M.Ç ve A.Ç'nin tahliyesine, diğer 9 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Zorunlu kapalılık" başlıklı 185/1'inci maddesi gereği kapalı yapılan duruşmaya yalnızca taraflar alındı.

"Sanık 18 yaşını doldurmamış ise duruşma kapalı yapılır" hükmünü içeren CMK'nın 185/1'inci maddesi ve "Kapalı duruşmanın içeriği hiçbir iletişim aracı ile yayımlanamaz" hükmünü içeren 187/2'inci maddesi gereği basın mensupları içeri alınmadı.

Geniş güvenlik önleri altında sabah 09.30'da başlayan duruşma yaklaşık 13,5 saat sürdü. Davanın bir sonraki duruşması 14 Ekim 2009 tarihine ertelendi.

-İDDİANAME-

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 43 sayfalık iddianamede, tutuklu 9 sanık hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürme" suçundan 36'şar kez, 7 çocuğun öldürülmesi suçundan 7'şer kez ve gebe olduğu bilinen kadını öldürmek suçundan da 1'er kez olmak üzere 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İddianamede, tutuklu 9 sanığın, 4'ü çocuk 10 kişiyi de "kasten öldürmeye kalkışma" suçundan 200'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

Sanıklardan 18 yaşından küçük olan M.Ş.Ç. ile ilgili soruşturmanın ayrı yürütüldüğü kaydedilen iddianamede, evinde 6 adet el bombası bulunan Ahmet Çelebi hakkında da 17 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, olayın meydana geldiği Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde yapılan araştırmada, "maktuller ve aileleri ile şüpheliler ve aileleri arasında suçun işlenmesi açısından bir husumetin bulunmadığı"nın tespit edildiği kaydedildi.

Saldırı sırasında 5'i Kalaşnikof marka olmak üzere 6 uzun namlulu silah kullanıldığı, öldürülen Kerime Çelebi ile Emine Çelebi'nin cesedinde ve olay yerinde ele geçirilen 105 adet mermi kovanının da sanıklardan Abdulhakim Çelebi'ye geçici köy korucusu olması nedeniyle teslim edilen silahtan atıldığı belirlendi.

Ayrıca, olayın meydana geldiği Cemil Çelebi'nin evinin önünde ele geçirilen 31 mermi kovanının da sanıklar Mehmet Çelebi ve Mustafa Çelebi'ye ait olan silahlardan atıldığı tespit edildi.