İlk etaba 26 firma teklif verdi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının İzmir için gerçekleştireceği 35 proje arasında yer alan İzmir ile Ankara arası YHT Projesi'nde ilk adım atıldı.

İlk etaba 26 firma teklif verdi
28 Aralık 2011 Çarşamba 16:12 tarihinde eklendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının İzmir için gerçekleştireceği 35 proje arasında yer alan İzmir ile Ankara arası YHT Projesi'nde ilk adım atıldı. Yıllardır konuşulan, etüt ve uygulama projeleri yapılan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) yolu projesinde yapım aşamasına gelindi. Projenin ilk etabı olan 169 kilometrelik Ankara-Afyonkarahisar kesimi için 26 firma teklif verdi.
    
İzmir ile Ankara arasını 3,5 saate indirecek YHT Projesi'nin ilk etabı için teklifler bugün alındı. İlk etabın yapımı için 26 firma talip oldu. TCDD Genel Müdürlüğü teklifleri değerlendirdikten sonra Yönetim Kurulunca en uygun teklif kabul edilerek, ilk etabın yapım işi ilgili firmaya verilecek.
    
Proje tamamlandığında adeta İzmir Ankara'nın, Ankara da İzmir'in banliyösü haline gelecek. Mevcut Ankara-İzmir demiryolu 824 kilometre, seyahat süresi ise 13 saat. Proje tamamlandığında Ankara-Afyonkarahisar arası 1,5 saate, Afyonkarahisar-İzmir arası ise 2 saate inecek. Böylece Ankara-İzmir arası da 3,5 saat olacak.
    
Ankara-İzmir Hızlı Tren güzergahı, Ankara-Konya Hızlı Tren hattının 22. kilometresindeki Yenice Köyünden başlayarak Emirdağ, Bayat ve İscehisar merkezlerinden geçerek Afyonkarahisar; buradan itibaren Banaz, Uşak, Eşme, Salihli, Turgutlu, Manisa merkezlerinden geçerek İzmir'e uzanacak.
    
Ankara-İzmir YHT hattının Afyonkarahisar üzerinden İzmir'e ulaşacağı proje, Ankara ile İzmir arasındaki 824 kilometrelik mesafeyi ve trenle 14 saati bulan seyahat süresini kısaltmayı hedefliyor. Çalışmalar tamamlandığında iki il arasındaki mesafe 640 kilometreye, seyahat süresi ise 3,5 saate düşecek. Ankara-İzmir YHT hattını çift hatlı ve en az 250 kilometre hıza uygun olarak yapılıyor. Proje kapsamında 13 tünel, 13 viyadük, 189 köprü yapılması planlanıyor. Proje tamamlandığında bu hatta yılda 6 milyon yolcu taşınması öngörülüyor.
    
2015'de hizmet verecek-
    
Ankara-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin 2015 yılında hizmet vermesi planlanıyor. Yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edilmesi beklenen ve yılda 6 milyon yolcu taşıması planlanan hat, en az 250 kilometre hıza uygun olarak yapılacak.
    
Hizmete girmesiyle seyahat süresindeki kısalmanın sadece İzmir-Ankara YHT hattının taşıt işletme, zaman ve akaryakıt tasarrufundan yıllık 700 milyon lira katkı sağlaması öngörülüyor.