İlk kez Cudi Dağı'na çıktılar

Şırnak ile Cizre İlçesi arasında kalan ve 30 yıllık süre içerisinde güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Cudi Dağı, çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte piknikçilere ev sahipliği yapıyor.

İlk kez Cudi Dağına çıktılar
28 Nisan 2013 Pazar 17:59 tarihinde eklendi.

Güvenlik nedeniyle boşaltılan Cudi Dağı eteklerindeki köylerini ilk kez gören çocuklar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için çiçek topladı.

 
Güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasındaki 30 yıllık çatışmalı sürecin yoğunluklu olarak yaşandığı Şırnak ve Cizre ile Silopi İlçeleri arasında bulunan Cudi Dağı, çözüm süreciyle birlikte bugünlerde piknikçileri ağırlıyor. Yıllarca yaşanan çatışmalar nedeniyle güvenlikli bölge olarak ilan edilerek girişi yasak olan Cudi Dağı'ndaki bir çok bölge, bugün piknik yapmak isteyen İdil, Şırnak ve Silopililer'e ev sahipliği yapıyor.
 
Yaklaşık 20 yıl önce terör, şiddet ve çatışmalar nedeniyle boşalttılan Cudi Dağı eteklerindeki köylerini ziyaret ederek hasret gideren köylüler, bağ ve bahçelerinin son halini gördü. İlk kez köylerini görme şansını bulan çocuklar da kır çiçekleri toplarken, büyük ablaları da mangalda taze et pişirerek hazırlık yaptı. 13 yaşındaki Rojin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Cudi Dağı'na çiçek toplamaya gideriz" sözünü hatırlatarak, "Başbakanımız'a teşekkür ediyoruz. Şimdi biz ilk kez köyümüzü gördük. Burda ailemizle piknik yapıyoruz. Arkadaşlarımızla Başbakan'a çiçek topluyoruz" dedi.
 
ÇATIŞMA DEĞİL KEBAP DUMANI
 
20 yıl sonra da olsa köylerine dönmenin sevincini yaşadığı ve çocukları ile torunlarına yaşattığı için çok mutlu olduğunu belirten Yusuf Menteş de duygularını şöyle anlattı:
 
"Çocuklarım ve torunlarıma her akşam köyümüzü anlatıyordum. Buradaki yaşantımızı ve bahar ayındaki kır çiçeklerini anlatıyordum. Şimdi çözüm sürecinin başlamasından sonra çocuklarım, torunlarım ve gelinlerimle Cudi Dağı'ndaki köyümüze geldik. Eskiden çatışmalar sırasında hep dumanlar yükseliyordu buradan. Bugün de dumanlar yükseliyor ama bu kez çatışma ve silahların dumanı değil, kebap yaptığımız ateşin dumanı yükseliyor." 
 
Köylülerden Salih Menteş de, Cudi Dağı'na duyduğu özlemi Kürtçe söylediği şarkıyla dile getirdi.

DHA