İlk kez görüntülendi

Brezilya açıklarında yaşayan nesli tükenmekte olan bir yunus türüne mensup oldukça nadir görülen bir albino yunus ilk kez görüntülendi.

İlk kez görüntülendi
02 Aralık 2011 Cuma 10:16 tarihinde eklendi.

 

Brezilya'nın Santa Catarina kentindeki Univille Üniversitesi'ne bağlı bir araştırma grubundan biyologlar, albino yunusa ait kaydettikleri görüntülerin pontoporia blainvillei adı verilen nesli tükenmekte olan yunus türünden bir albinoya ait şimdiye kadar dünyada kaydedilmiş ilk görüntüler olduğunu belirtti.
 
Project Toninhas adlı araştırma grubundan Camilla Meirelles Sartori, beyaz renkte ve pembeye çalan paletleri olan bebek yunusu ilk kez ekim ayında gördüğünü ve ekibinin kasım ayının başında yunusun görüntülerini kaydettiklerini söyledi.
 
Bebek Albino yunusu, muhtemelen annesi olan yetişkin bir yunusla birlikte ilk gördüklerinde çok şaşırdıklarını anlatan Sartori, "Çok küçük ve rengi gerçekten de çok farklı. İlk önce ne tür bir canlı olduğunu anlayamadık" dedi.
 
Brezilya'da "Toninha" ve Arjantin ile Uruguay'da "La Plata" veya "Franciscana" yunusu olarak bilinen pontoporia blainvillei yunusunun, suyun dışına çok nadiren atlayış yapan, çekingen bir yunus türü olduğunu belirten Sartori, ön tarafları ince ve uzun olan bu türün sık sık balıkçı ağlarına takılması nedeniyle nesli tükenmekte olduğunu kaydetti. Sartori balıkçı ağına takılan yunusların derhal serbest bırakılmamaları durumunda boğularak veya içinde bulundukları durumun neden olduğu stres nedeniyle öldüklerine dikkati çekildi.
 
Genç yunusların 6 aylık oluncaya kadar anne sütüyle beslenmek ve 1 yaşına gelene kadar da bir yetişkin yunusa bağımlı olarak yaşamak zorunda olduklarını anlatan Sartori, görüntülerini kaydettikleri bebek yunusa nadiren rastlanılmasının, bu yunus türünün yaşadığı Brezilya'nın Santa Catarina eyaletine bağlı Babitonga koyunun koruma altına alınmasına duyulan ihtiyacı gözler önüne serdiğini vurguladı.
 
Albino hayvanların hayatta kalma şansının, doğal düşmanlarınca avlanma riskinin daha yüksek olması nedeniyle diğerlerinden daha az olduğuna dikkati çeken Sartori, yunusu buldukları koyda yunusların doğal düşmanlarının bulunmamasına karşın bölgede bulunan iki limandan kaynaklanan çevresel bozulma, sanayi ve yerleşim atıkları ve turizm gibi faktörlerin yunusların hayatını tehdit ettiğini kaydetti. Sartori, "Bu da bu koyun koruma altına alınması için ortaya atılabilecek diğer bir tez" dedi.
 
Vücutta renk veren melanin maddesinin yeterli miktarda bulunmaması nedeniyle ortaya çıkan albinizm, bu durumda olan kişilerin çok açık renk veya beyaz bir tene ve saça sahip olmalarına yol açıyor. Albinizmin yunuslarda çok nadir olarak ortaya çıkması nedeniyle yunusların albinizme olan genetik yatkınlıkları konusunda çok az şey biliniyor.