İlk Kürtçe dizi bugün başlıyor

Türkiye'nin ilk Kürtçe televizyon dizisi olma özelliğine sahip Mem-u Zin bu akşam seyircinin beğenisine sunulacak

İlk Kürtçe dizi bugün başlıyor
27 Şubat 2012 Pazartesi 14:04 tarihinde eklendi, 2.489 kez okundu.

 

1650-1707 tarihleri arasında yaşayan Kürt şair Ahmed-i Hani'nin ünlü aşk destanı 'Mem û Zîn'den esinlenilerek televizyona uyarlanan 'Siya Mem û Zîn' (Mem-u Zin'in gölgesinde) adlı dizi bu akşam TRT 6'da başlıyor.
 
Türkiye'de çekilen ilk Kürtçe Drama dizisi olan Siya Mem-u Zin'in galası bu akşam 19.30'da Ankara Rixos Grand Otel'de yapılacak. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in ev sahipliği yapacağı Gala'ya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili, işadamının da aralarında bulunduğu geniş bir katılım bekleniyor.
 
DİZİNİN HİKAYESİ NE?
 
Siya Mem-u Zin feodalitenin kıskacında bir aşkın hikâyesini anlatıyor. Hani'nin 1694 yılında tamamladığı eser, adını 1450'de Cizre'de yaşanmış aşk hikâyesinin erkek kahramanı olan Mem ve onun sevgilisi olan Zîn'in isimlerinden alıyor. Hani, eserinde dönemin sosyo kültürel, siyasi ve günlük yaşamına, gelenek ve göreneklerine dair motifler de barındırıyor.
 
TÜRKÇESİ DE YAYIMLANDI
 
Ahmet Hani'nin ünlü eseri Mem-u Zin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kürtçe'den Türkçe'ye çevirtip yayınladığı ilk eser olma özelliğine de sahip.
 
Günümüze uyarlanan dizinin yapımcılığını Aytekin Mert , yönetmenliğini ise Yusuf Güven yapıyor. Başrollerini Cem Kurtoğlu, Süleyman Karadağ, Bilal Yörük ve Yaprak Durmaz'ın paylaştığı dizi de Mem İstanbul'da mühendislik okuyan bir genç, Zin ise eğitimli ve çok iyi at binebilen bir kızı canlandırıyor. Seyirci bu dizi de MEM'de; doğruluğu, dürüstlüğü, aşkı, Zin'de; şefkati, fedakarlığı, asiliği, Tacdin'de, dostluğu, mertliği, kardeşliği, Siti'de; yardımseverliği, iyiliği ve merhameti bulacak.