İlk toplantının ardından iki müjde birden

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Çankaya Köşkü'nde, düzenlenen Geçici Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, açıklamalarda bulundu.

İlk toplantının ardından iki müjde birden
01 Eylül 2015 Salı 20:09 tarihinde eklendi.
Seçim güvenliği konusunda değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "Barut kokuları içerisinde, silah sesleri arasında asla sağlıklı bir seçimin yapılması mümkün değil. Gerçekten barış diyenlerin samimi olarak silahları terk etmesini ve silahları toprağa gömmesini arzu ediyoruz. Sandıktan ne çıkıyorsa başımız üstünde. Güvenlik kuvvetleri olarak sağlayacak bütün tertibatı alacağız" ifadelerini kullandı. Koza-İpek Medya Grubu hakkında yürütülen soruşturma için ise Kurtulmuş, "5 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden birisinin yurt dışında olduğu bilgisi var. Soruşturma Masak ve polisin yaptığı ön inceleme sonucu başlatılmış bir soruşturma" dedi.
 
"YÖNETİMDE BİR BOŞLUK OLUŞMADI"
63'üncü Hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Kurtulmuş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesiyle yapılmış bir seçim hükümeti olması, bu özelliğiyle bir ilktir. Bu tecrübeyi Türkiye olarak yaşıyoruz ve Türkiye'de işleyen bir demokrasinin var olduğunu ve bugün ilk Bakanlar Kurulu toplantısının son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olması Türkiye'de işleyen bir demokrasinin var olduğunun göstergesidir. Evet, bir koalisyon kurulamadı. Vakti zamanında süresi içerisinde kuralamadığı için Anayasal süreç işledi ve Türkiye hükümetsiz kalmadı. Yönetimde bir boşluk oluşmadı. Ben bu anlamda hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
 
"63'ÜNCÜ HÜKÜMET, TÜRKİYE'DE YÜKSEK TEMSİL NİTELİĞİNİN VERDİĞİ GÜÇLE GÖREVLERİNİ İSTİSNASIZ SÜRDÜRECEKTİR"
Geçici Hükümetin Anayasal zorunluluktan doğduğuna değinen Kurtulmuş, "Bu hükümetin ikinci temel özelliği Anayasal bir zorunluluktan kaynaklanıyor olmasıdır. Partiler arasında bir koalisyon kurulmuş değildir. Bakanlık tekliflerini kabul ederek bugün 63'üncü Hükümet'te yer alanlar da bireysel sorumlulukları çerçevesinde hükümetin içerisinde yer almaktadırlar. Bu hükümetin üçüncü temel özelliği ise toplumun çok geniş kesimlerini, farklı siyasal kanaatlerden olan insanları temsil edebiliyor olmasıdır. Temsil yeteğnin güçlü ve geniş olmasıdır. Bakanlar Kurulunda yer alan arkadaşlarımızın her birisi eşit haklara ve sorumluluklara sahiptir. Bugün ilk toplantı açıkça gösterdi, uyum içerisinde; üzerine düşen Anayasal sorumluluğun gereğini yerine getirecek ve 63'üncü Hükümet, Türkiye'de yüksek temsil niteliğinin verdiği güçle görevlerini istisnasız sürdürecektir" ifadelerini kullandı.
 
"HÜKÜMET TÜRKİYE'Yİ GÜVENLİK İÇERİSİNDE BİR SEÇİME GÖTÜRMEKLE YÜKÜMLÜDÜR"
Geçici Hükümetin en temel görevinin ülkeyi seçime götürecek olması olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Hükümetin dördüncü temel özelliği ise bu ülkeyi sükunetle seçime götürme görevi olmasıdır. Bu hükümetin en temel görevi budur. Bir taraftan yönetimde bir boşluk bırakmamak için üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirecek ama aynı zamanda temel görevi itibariyle de inşallah hem demokratik bütün kuralları işleterek hem de güvenliği sağlayarak Türkiye'yi güvenlik içerisinde bir seçime götürmekle yükümlüdür" şeklinde konuştu.
 
"BARIŞ GÜNÜ VESİLESİYLE SİLAHLARIN SUSTURULMASINI DİLİYORUZ"
1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısı ile silahların bırakılması çağrısında bulunan Kurtulmuş, "İnşallah ülkemizde de özellikle 20 Temmuz günü Suruç'ta başlayan katliamla birlikte süren süreçte terörün alabildiğince artmış olması, ölümlerin, insani kayıpların ortaya çıkmış olması hepimizi derinden yaralıyor. Bu vesileyle buradan bir kez daha barış çağrısı yapmayı hükümetimiz adına bir sorumluluk olarak hissediyorum. Bütün Bakanlar Kurulundaki arkadaşlarımız adına da Barış Günümüzü hem kutluyor hem de Barış Günü vesilesiyle silahların susturulmasını, silahların gömülmesini ve bu topraklarda bin yılı aşkın süredir kardeşçe yaşayan milletimizi kıyamete kadar barış içerisinde esenlik içerisinde yaşamasını sağlayacak söz ve eylemlere herkesin sahip olmasını diliyoruz" açıklamasında bulundu.
 
"50.7 MİLYON DOLAR'LIK BİR ZARAR TESPİTİ BUGÜNE KADAR YAPILDI"
Hopa'da yaşanan sel felaketinin bilançosu hakkında bilgiler veren Kurtulmuş, "Büyük bir sel felaketi ile karşılaştık. Maalesef 8 vatandaşımızı kaybettik. Halen 3 vatandaşımız bulunamadı. 20 yaralımız oldu. Bunlardan 8 tanesinin hastanelerde tedavisi devam ediyor. Bu süre içerisinde 882 personel, 284 araç ve 2 helikopterle olaya müdahale edildi. 10 milyon lirası Başbakanlıktan olmak üzere 11 milyon lira, 1 milyon da AFAD'tan olmak üzere ödenek gönderildi. Bu çerçevede 50.7 milyon Dolar'lık bir zarar tespiti bugüne kadar yapıldı. Zarar tespitleri 4 Eylül'e kadar yapılacak. Felaket bölgesindeki vatandaşlarımızla ilgili olarak çiftçilerimizin uğradığı zararlar karşılanacaktır. Bunlar tespit edilip kendilerinin zararları giderilmeye çalışılacaktır. Esnaf ve sanatkarlarımızın banka, kamu bankalarına olan borçları ve SSK'ya olan borçları da ötelenecek, ertelenecektir" dedi.
 
"EYLÜL AYI İÇERİSİNDE 37 BİN YENİ ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILACAK"
Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, öğretmenlere atama müjdesi vererek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Eylül ayı içerisinde 37 bin yeni öğretmen ataması yapılacak ve ihtiyaç duyulan alanlarda genç öğretmen arkadaşlarımız görevlerine başlayacaklardır. Bugün itibariyle dershane adı altında bir faaliyet olmayacak. Ama bundan sonra isteyen dershanelerin özel okula dönüşmesiyle ilgili de kapı açık bırakılacaktır. Türkiye’de dershane meselesini zorunlu hale getiren eğitim sisteminin yapısıdır. Bu çerçevede kimseyi mağdur etmeksizin dershane sahipleri öğrencileri ve velileri mağdur etmeden dönüşümün gerçekleştirilmesi için gerekli uygulamalar yapıldı. 2 bin 415 dershane dönüşüm programına müracaat etti. Bin 401 tanesi de özel okul ruhsatı aldılar. Yine Milli Eğitim Bakanlığıyla ilgili olarak konuşmalarımız arasında mesleki eğitimle ilgili olarak kapsamlı bir çalışma yapılacak, bu çalışmaya Bilim Sanayi Bakanlığımız, Odalar Birliği gibi kuruluşları da katarak bir rapor hazırlanacak ve mesleki eğitimin niteliğinin artırılması konusunda adım atılacaktır"
 
"ARTAN NÜFUSUMUZA DERSLİKLER YETMİYOR"
Artan nüfus nedeniyle okullarda derslik sayısının yetmediğine değinen Kurtulmuş, "Artan nüfusumuza derslikler yetmiyor. Bu açığı kapatmak için hayırseverlerimizin de devreye gireceği yeni bir programın üzerinde durduk. Bundan sonra isteyen hayırseverlerimizin derslik yapabilmesi, isimlerinin annelerinin babalarının isimlerinin bu okullara verilmesi, hatta maalesef artan terör dolayısıyla şehirlerimize gelen şehitlerimizin anısına yapılacak okullara şehitlerimizin adının bu okullara verilmesini hep beraber benimsemiş bulunuyoruz" diye konuştu.
 
"17 EKİM'E KADAR MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ, TBMM'YE GÖNDERİLECEK"
2016 yılı bütçesi hakkında değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "2016 bütçe süreciyle ilgili detaylı bir görüşmeyi yaptık. Bu süre içerisinde hiçbir aksama olmadan, bütçeyle ilgili bütün hazırlıklar zamanında yerine getirilerek 17 Ekim’e kadar Merkezi Yönetim Bütçesi, TBMM’ye gönderilecektir. Üç temel metnin hazırlanması, bunun da bir bütün içerisinde ele alınması perspektifini benimsedik" ifadelerini kullandı.
 
"BÜTÜN OTOYOLLAR, BOĞAZ KÖPRÜLERİ BAYRAM SÜRESİNCE ÜCRETSİZ"
Kurban Bayramı dolayısı ile yapılacak uygulamaların bilgisini veren Kurtulmuş, köprü ve otoyolların bayram süresince ücretsiz olacağını belirterek "23 Eylül Çarşamba günü saat 00:00’dan, 28 Eylül Pazartesi 07:00’ye kadar bütün otoyolların, boğaz köprülerinin bayram süresince ücretsiz olması, ayrıca belediyeler tarafından toplu taşım araçlarının ücretsiz ya da indirimli olarak kullanılmasıyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu kararnamemizi imzalamış olduk. İkinci müjdemiz ise Kurban Bayramı tatili öncesinde Bağkur, SSK emeklilerinin ve 4C'lilerin alacakları maaşları, ücretleri bayramdan önce 17-23’ü arasındaki süre içerisinde ödemeler yapılacak" açıklamasında bulundu.
 
"BAKANLAR KURULU TOPLANTISINI RUTİN OLARAK 15 GÜNDE BİR YAPMAYI PLANLIYORUZ"
Geçici Bakanlar Kurulu heyeti hakkında genel bir değerlendirme yapan Kurtulmuş, "İlk Bakanlar Kurulu bundan sonra rutin olarak 15 günde bir yapmayı planlıyoruz. Ama acil durumlar olduğu takdirde Bakanlar Kurulu her zaman toplanabilir. Son derece güzel, son derece seviyeli, konusuna hakim, bu sorumluluğu hangi Anayasal zorunluluklar çerçevesinde aldığının bilincinde her birisi de bu bilincin farkında olan bir Bakanlar Kurulu heyeti ile karşı karşıyayız. Heyetin Anayasal sorumluluğunu başarılı şekilde yerine getireceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
 
"SORUŞTURMA MASAK VE POLİSİN YAPTIĞI ÖN İNCELEME SONUCU BAŞLATILDI"
Koza-İpek Medya Grubu hakkında yürütülen soruşturmanın kurulda ele alınıp alınmadığı sorulan Kurtulmuş, "Bakanlar Kurulunda bu konu gündeme gelmedi. Bildiğiniz gibi bir gruba ait olarak operasyon sürdürülüyor. Daha doğrusu soruşturma süreci sürdürülüyor. 5 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden birisinin yurt dışında olduğu bilgisi var. Soruşturma Masak ve polisin yaptığı ön inceleme sonucu başlatılmış bir soruşturma. Devam eden bir soruşturma" diye yanıt verdi.
 
"63'ÜNCÜ HÜKÜMETİN KOMPOZİSYONU ÜZERİNDEN BİRİLERİNİN SEÇİM KAMPANYASINA MALZEME OLUŞTURMASINA MÜSADE ETMEMEMİZ LAZIM"
Bakanlar Kurulu'nda iki HDP’li üyenin kuruldan çıkarılabileceği yönündeki iddiaların gündeme gelip gelmediği sorulan Kurtulmuş, "Görüştüğümüz konularda hiçbir uyumsuzluk göremedik. Varsayım üzerinden hareket etmeyiz. Herkes şunun bilincinde ki burada bir koalisyon kurulmadı. Normal bir süreç olsaydı bu tartışmalar gündeme gelmezdi. 63'üncü Hükümetin kompozisyonu üzerinden birilerinin seçim kampanyasına malzeme oluşturmasına müsade etmememiz lazım. Bu Anayasal zorunluluk bütün arkadaşlarımıza sorumluluk ruhu verecektir"
 
"BU GEÇİCİ BİR GENELGEDİR"
Hükümetin kurulmasıyla birlikte atamaların sınırlandırılmasına ilişkin yayımlanan genelge dolayısıyla HDP'li bakanların serzenişte bulunup bulunmadığı sorulan Kurtulmuş, "Böyle bir konu gündeme gelmedi. Ama kusura bakmayın, yine bazı şeyler bir seçim hükümeti olduğu için, ilk sefer denendiği için buralardan spekülasyonlar yapılıyor. İlk sefer bir hükümet, atamaları Başbakan'a bağlama kararnamesi çıkarmıyor. 1991 yılından itibaren, Yıldırım Akbulut hükümeti, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan hükümetleri, Bülent Ecevit hükümeti, Recep Tayyip Erdoğan hükümeti, ondan sonraki süreçte Ahmet Davutoğlu hükümeti. Hükümetler oturana kadar, bakanlar yerleşene kadar Başbakana bu hakkı veren, bu atama yapılmayacak anlamına gelmiyor. Zaten normal zamanlarda izinlerinizi, istişarelerinizi Başbakan ile yapıyorsunuz. Ve daha önce de saydığım bütün bu hükümetler tarafından, evet yapmayan hükümetler de var ama gördüğünüz gibi bir çok hükümetler bunu gerçekleştirmiş. Kaldı ki bu geçici bir genelgedir. Hükümetler, bakanlar yerine oturana kadar"
 
"GERÇEKTEN BARIŞ DİYENLERİN SİLAHLARI TOPRAĞA GÖMMESİNİ ARZU EDİYORUZ"
Seçim güvenliği konusunun Bakanlar Kurulunda gündeme gelip gelmediği sorulan Kurtulmuş, "Tabi İçişleri Bakanımız, seçim güvenliğiyle ilgili bir sunum yapıyorlar. Ama yarın MGK’nın önemli konularından biri bu olacaktır. Yani barut kokuları içerisinde, silah sesleri arasında asla sağlıklı bir seçimin yapılması mümkün değil. Onun için gerçekten barış diyenlerin samimi olarak silahları terk etmesini ve silahları toprağa gömmesini arzu ediyoruz. Bu seçim bunun göstergesi olacaktır. Samimiyetle barış istiyorsak bir elimizde kalaşnikof bir elimizde halay çekemeyiz. Samimiyetle barış istiyorsak bir elimizle oy atarken bir elimizle bomba atamayız. Sandıktan ne çıkıyorsa başımız üstünde. Kim kime oy vermiş ilgilenmeyiz. Ama her vatandaşımız huzur içerisinde seçimini yapsın. Bunu güvenlik kuvvetleri olarak sağlayacak bütün tertibatı alacağız"
 
"KREDİ KARTLARIYLA İLGİLİ KONU, PİYASANIN ŞARTLARIYLA ELE ALINABİLECEK BİR HUSUS"
2016 yılı bütçesinde savunmaya ayrılacak payın daha fazla olacağının söylenip söylenemeyeceği ile BDDK Başkanının taksit sınırlarının esneyeceği yönündeki açıklaması sorulan Kurtulmuş, "Bütçe sürecinden bahsettik. Bütçe kalemlerinin neler olacağının detayları ise önümüzdeki dönemde gelecek. Kredi kartlarıyla ilgili konu, tamamiyle piyasanın şartlarıyla ele alınabilecek bir husustur. İlgili yerler çalışmaları yapıyorlar. Hükümet geldiğinde sizinle paylaşırız. Şu anda hükümetin gündemine gelmiş bir konu değildir"