İmam hatiplerin ders programı belli oldu

12 yıllık kademeli eğitim sistemiyle birlikte bu eğitim-öğretim yılında yeniden açılacak imam hatip ortaokullarının ders programı belli oldu.

İmam hatiplerin ders programı belli oldu
13 Temmuz 2012 Cuma 14:51 tarihinde eklendi, 2.125 kez okundu.

 

2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren açılacak ve ortaokul 5. sınıflara öğrenci alacak imam hatip ortaokullarının haftalık ders çizelgesi belirlendi.
 
İmam hatip ortaokullarında okutulacak zorunlu ders saati, her sınıf için toplam 36 saat olacak. Diğer ortaokullarda ise zorunlu ders saati 5-6. sınıflar için 28'şer saat, 7-8. sınıflar için ise 29 saat olarak belirlenmişti.
 
İmam hatip ortaokullarının zorunlu dersleri arasında Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi ve Spor, Teknoloji ve Tasarım, Rehberlik ve Kariyer Planlama, Kur'an-ı Kerim, Arapça, Hz. Muhammedin'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri yer alıyor.
 
Diğer ortaokullarda seçmeli olarak okutulacak Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri imam hatip ortaokullarında zorunlu olacak.
 
Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri 5-8. sınıflarda 2'şer saat verilecek. Arapça dersi ise 5. ve 6. sınıflarda 4'er saat, 7. ve 8. sınıflarda ise 3'er saat okutulacak.
 
Diğer zorunlu derslerden Türkçe 5-6. sınıflarda 6'şar saat, 7-8. sınıflarda 5'er saat; Matematik 5-8. sınıflarda 5'er saat; Fen Bilimleri 5-8. sınıflarda 4'er saat; T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8. sınıfta 2'şer saat; Yabancı Dil 5-8. sınıflarda 4'er saat; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5-8. sınıflarda 1'er saat; Görsel Sanatlar 5-8.sınıflarda 1'er saat; Müzik 5-8. sınıflarda 1'er saat; Beden Eğitimi ve Spor 5-8. sınıflarda 1'er saat; Teknoloji ve Tasarım 7-8. sınıflarda 2'şer saat; Rehberlik ve Kariyer Planlama 8. sınıfta 1'er saat olacak.
 
Diğer ortaokulların ders çizelgesine göre ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 5-8. sınıflarda 2'şer saat; Beden Eğitimi ve Spor Dersi de 5-8. sınıflarda 2'şer saat verilecek.
 
İmam hatip ortaokullarının zorunlu ve seçmeli ders saatleriyle birlikte haftalık toplam ders saati 40 saat olacak. İmam hatip ortaokullarında okuyacak öğrenciler haftada 4 saat ders seçebilecek. Diğer ortaokullarda ise haftalık seçmeli ders saati 8'er saat olarak belirlenmişti.
 
Seçmeli derslerden Okuma Becerileri, Yazarlık ve Yazma Becerileri, Yaşayan Diller ve Lehçeler, Yabancı Dil (Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilen diller), Bilim Uygulamaları, Matematik Uygulamaları, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Görsel Sanatlar, Müzik, Spor ve Fiziki Etkinlikler, Zeka Oyunları dersleri 5-8. sınıflarda ayrı ayrı 2'şer saat seçilebilecek.
 
İletişim ve Sunum Becerileri, Çevre ve Bilim, Medya Okuryazarlığı, Düşünme Eğitimi dersleri 7-8. sınıflarda 2'şer saat; Drama dersi 5-6. sınıflara 2'şer saat; Halk Kültürü, Hukuk ve Adalet dersleri 6-7. sınıflarda 2'şer saat olacak.
 
Seçmeli derslerden birden fazla sınıf düzeyinde alınabilecek derslerin öğretim programları modüler bir yapıda oluşturulacak. Öğrenciler bu derslerden herhangi birini 5-8. sınıf arasında herhangi bir sınıfta ya da sürekli olarak alabilecek. Öğrenci, 5. sınıftan itibaren programda seçmeli olarak yer alan bir dersi ilk kez 8. sınıfta alabileceği gibi, bu dersi 5. sınıftan itibaren sürekli olarak ya da herhangi bir sınıf düzeyinde başka bir alandan ders seçebilecek.
 
Ortaokullarda okutulan ortak derslerin öğretim programları imam hatip ortaokullarında da kullanılacak.